Jump to content

Uzambara-ibolya

2017. 12. 30. 09:53

Egzotikusan hangzik, de az afrikai ibolya, vagy, ahogyan mi ismerjük, fokföldi ibolya -  Saintpaulia ionantha - Kelet- Afrikából származik, s csak felfedezőjéről, regisztrálójáról kapta a nevét. A ionantha görög eredetű szó, amely ibolyavirágot jelent. Valószínűleg ezért is terjedt el afrikai ibolya néven, bár rendszertanilag nincs kapcsolata az ibolyafajokkal.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld. Virágai laza, 5-10 virágú virágzatban állnak. A csészelevelei öttagúak, tövüknél összeforrtak. Az ibolyáktól (Viola spp.) abban különbözik, hogy más a virágszerkezete, virágai kevesebb (2–4) porzót tartalmaznak, nincsenek sarkantyúi, lomblevelei pedig húsosak és finom szőrökkel sűrűn borítottak.

Fajtái különféle színű virágokban pompáznak, bár magyarországi üzletekben főleg kékeslila, bíbor, rózsaszín és néha fehér virágú fajtákat árusítják. Amennyiben megfelelő körülmények között tartják, egész évben virágzik.

A nemesítéseknek köszönhetően sok színben elérhetők, az alapszínek a fehér, rózsaszín, bíborvörös és ibolyakék.

Egész évben sok fényt igényel, de a tűző nap tönkreteheti, sárga foltos lesz a levele. Félárnyékon is eléldegél, de ekkor virágot nem hoz. Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, a pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel alulról öntözzük. Ügyeljünk, hogy víz ne érje a leveleket. A túlöntözés tőrothadást okozhat. Páradús levegőt igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le.

A virágzást hazai viszonyaink között télen a fényhiány, nyáron a túl erős fény és a forróság akadályozza, ezért ezekben az időszakokban a növények általában nem fejlesztenek virágokat. Annál bőségesebb a virágzás viszont a nyugalmi periódus után, tavasszal és ősszel. Ahol a kellő fénymennyiség nem biztosítható, célszerű mesterséges megvilágítást alkalmazni.

Az egyenletes növekedés érdekében a cserepet hetente negyed fordulattal forgassuk el mindig azonos irányban. Ellenkező esetben a növény lassanként kihajlik a cserépből a fény irányába, és féloldalassá válik.

Az afrikai ibolya laza, jól levegőző humuszos talajban érzi jól magát. Szaporítása lecsípett, jól kifejlett levelek földbe dugásával lehetséges. A föld nedvesen tartásával pár hét alatt megjelennek a kis hajtások. Hagyjuk, hogy a nagy levél leszáradjon, csak elszáradás után távolítsuk el.  

Vagy választhatunk más módszert is. A növényről válasszunk le néhány levelet 3–5 cm-es levélnyéllel, és gyökereztetésre állítsuk vízbe, majd tegyük meleg helyre. A vizet kétnaponta cseréljük. Amikor a gyökeresedést követően már apró levelek is kifejlődtek, ültessük át tápdús, laza virágföldbe, és neveljük tovább.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)