Jump to content

A levéldísznövény

2018. 01. 11. 20:57

A levéldísznövények a virágzó szobanövényekhez hasonlóan szintén virágos növények, amiért mégis inkább levéldísznövénynek tekintjük őket, az, hogy szobanövényként tartva, nem érik el az fejlettségi szintet, hogy virágokat is hozzanak. Ezek a szobanövények természetes élőhelyükön jóval nagyobb növénnyé fejlődnek, mint cserépben tartva, virágokat hoznak, és termésük is van.

A levéldísznövények gondozására nincs általános recept, érdemes utánajárni az adott növény, gondozási tudnivalóinak, azonban a levelek megfigyelése jó támpontot adhat. A levelek fotoszintézisükkel a növény szinte legfontosabb részei, a betegségek és kártevők tünetei is jól látszanak rajtuk.

Általánosságban elmondható, hogy egy kevésbé dús lombú növénynek általában kevesebb vízre van szüksége, mivel kevésbé párologtat, mint egy dús lombú, gyorsabban párologtató növény.

A sárkányfa népszerű, rendkívül dekoratív növény.Természetes élőhelye a Kanári- szigetek, a trópusi és szubtrópusi Afrika, Madagaszkár, Ázsia és a dél-kelet-ázsiai szigetek. Nevét a vörös színű, ragadós nedvről kapta, ami a törzs sérülésekor csurog.

Fajtái közül szobanövényként leggyakrabb a sávos dracénát (Dracaena deremensis), a tarka sárkányfát (Dracaena marginata),  az illatos  sárkányfát (Dracaena fragrans), a fehérszélű sárkányfát (Dracaena sanderana), melyet szerencsebambusz néven is forgalmaznak, valamint a Dracaena ‘compacta’-t tartjuk.

Amellett, hogy nagyon mutatós növény, rendkívül hasznos is, mivel nemcsak a levegő szén- dioxid tartalmát csökkenti, hanem a benzol, a formaldehid, a triklór- etilén, valamint a xilol mennyiségét is. Ezek az anyagok megtalálhatók pl. a bútorok kötőanyagaiban, a lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegekben, a szigetelésekben és a cigarettafüstben is.

A sárkányfa világos, vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a teljesen napos helyeket kerüljük a lakásban való elhelyezése során. A csíkos levelű fajtákat a lehető legvilágosabb helyre tegyük, ellenkező esetben levelei visszazöldülnek, de esetükben is figyelni kell rá, hogy tűző nap ne érje őket. A számukra ideális hőmérséklet 18-25 fok között van, az átlagos szobahőmérséklet így teljesen megfelel.

Az öntözés során földjét állandóan tartsuk enyhén nyirkosan, fontos a kiegyensúlyzott öntözés, a száraz földlabdát, és pangó vizet is kerüljük, különben levelei lehullanak, a pangó víz hatására, pedig rohadni kezdenek a gyökerei, ami könnyen a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól, nyár végéig két hetente tápoldatozzuk őket. Ősszel és télen elhagyható a tápoldatozás.

A növényt gyakran permetezzük, mivel a száraz levegőt nem kedveli. Két évente ültessük át B virágföldbe. A tarka fajták csak fűtött szaporítóágyban szaporíthatók törzsdarabokkal, fej vagy szárdugványról. Egyes fajok magról is szaporíthatók.

Ha a sárkányfa megnyúlt, illetve felkopaszodott, akkor levághatjuk a kb. 20-30cm-es leveles csúcsát, és meggyökereztethetjük, a vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény. Ha nem sajnáljuk, akkor akár az egész törzset feldarabolhatjuk, és a darabokat földbe ültetve meggyökereztethetjük.

(Forrás: citygreen.hu)