Jump to content

Gyógyítás a napsugár színével

2018. 01. 13. 14:45

A körömvirág -Calendula officinalis-  Mediterrán származású balkon, cserepes, vagy szabad termesztésű növény. Az egész országban termeszthető. Dísz- és festőnövényként is használják. De mégis kiemelkedő gyógynövényként. Már az ókorban is használták.

A körömvirág az egyik legkedveltebb kerti dísznövény, hiszen fantasztikus narancssárga és sárga színével napsütést hoz kertünkbe, gondozása egyszerű, és mivel a magját is elszórja évről évre, így még szaporítani sem kell.

A szárazságot jól tűri, a kisebb fagyokat is elviseli, de csak egynyári. Minden apró segítséget meghálál, ami a növekedéshez, de legfőképpen a virágzásához kell.

Virágját kibontott, teljes pompájában gyűjtjük, hiszen abban koncentrálódnak a növény jótékony hatóanyagai. A körömvirág hatóanyagai közé tartoznak a falvonoidok, a szeszkviterpének, karotinoidok, a kumarin és az illóolajok.

A körömvirág is olyan növény, amely gyakorlatilag mindenre bevethető, és ezt már a hellén katonák is tudták, akik a növény nélkül el sem indultak a csatába. Többféleképpen is elkészíthető és felhasználható. Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt felső-légúti gyulladásokra használhatod, galgalizálásra. Teája a gyomor- és bélrendszer működését segíti elő. Lemosónak elkészítve az ekcémát, a gombás megbetegedéseket, a májfoltokat és egyéb bőrhibákat kezelheted vele.

Tea: egy bögre (2,5 dl) vízhez egy púpozott teáskanál szárított körömvirágot adunk. A forrázatot 5 percig állni hagyjuk, leszűrjük, édesítés nélkül megisszuk.

Ülőfürdő: két marok friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.

Lemosás: fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.

Olaj: ebben a felhasználási módban az a legjobb, hogy koncentráltan megvan benne a körömvirág összes jó tulajdonsága, olcsó és gyors megoldás. Kell hozzá egy nagyobbacska, átlátszó üveg edény (pl. dunsztos üveg), 15-20 virágfej, és éppen annyi jó minőségű, hidegen sajtolt oliva olaj, hogy ellepje a megmosott virágokat. A keveréket 5-6 hétre napsütötte ablakba, erkélyre kitesszük, ha nyáron készíted, elég egy hónap is. Akkor jó, ha az olaj átveszi a virág színét. Ha letelt a várakozási idő, leszűrjük, hűvös helyre tesszük – az olaj nagyszerűen beválik rovarcsípéseknél.

És a legegyszerűbb felhasználási mód: sőröstül-bőröstül betesszük a növény föld feletti részeit, alaposan lemosva egy turmixgépbe, jól pépesítjük, majd a levet leszűrjük. Napégésre és gyulladt bőrre kiváló gyors segítség.

(Forrás: gyogyszernelkul.com)