Jump to content

A gumifa

2018. 01. 17. 07:24

Eredeti élőhelye akár csak többi fikusznak az őserdő ahol a párás félárnyékos helyeken él, de mediterrán országokban akár több méter magas fikusz faként találkozhatunk vele.

A szobafikusz - Ficus elastica - egyszerű, mégis elegáns szobanövény, amely önmagában vagy más virágokkal társítva is otthonunk dísze lehet és a gondozása is egyszerű. A jól tartott növény évente 38-45 cm-t is nyúlhat. Ha kinövi a helyét, vissza kell vágni, ilyenkor elágazik.

A szobafikusz, gumifa néven is ismert, mivel őshazájában haszonnövényként tartják, és a tejszerű nedvét, ami kaucsukot is tartalmaz, lecsapolják, és gumit készítenek belőle. A szobafikusz szára egyenes, nem ágazik el, és csak ritkán fejleszt oldalhajtásokat. A fiatal leveleket piros színű burok védi, melyek a levél kibomlásakor lehullnak. Az idősebb levelek kb. 20-30 cm-re nőnek, sötétzöldek, fényesek és bőrszerűek.

A szobafikusz gondozása igen egyszerű. Kétévente, a tavaszi időszakban ültessük át a növényt, amíg az edény mérete engedi. Amikor az edény mérete már túl körülményessé teszi az átültetést, akkor tavasszal csak a föld felső rétegét cseréljük, ehhez használjunk kevés tőzeggel kevert általános virágföldet. A szobafikusz az egészséges fejlődéshez egész évben sok szórt fényt kíván. A szobahőmérséklet a növény számára teljesen megfelelő. A helyiségben ahol tartjuk, télen se legyen hidegebb 10 C foknál, és a szobafikuszt soha ne tegyük ki huzatnak, mert leveleit lehullajtja! A levelekről időnként a rárakódott port távolítsuk el és néha ápoljuk levélfénnyel. A lakásban tartott növényt soha ne locsoljuk direkt csapvízzel, hanem hagyjuk kicsit állni egy flakonban.

A tarka levelű fajtát tegyük világosabb szobába, míg a sötét levelű fikuszt tehetjük félárnyékos helyiségbe is. Nyáron, ha van kertünk egy árnyékos helyre akár ki tehetjük, a szabadba a cserepét élvezni fogja a jó levegőt.

Téli időszakban a locsolást kissé csökkentsük le, és a két öntözés között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni.

A szobafikusz szár-, és levéldugványról szaporíthatjuk, amire a legjobb időpont a tavasz vagy a nyár eleje. A dugványok levágása elcsúfítja a növényt, ezért lehetőleg használjuk az idősebb példányok fiatal oldalhajtásait. Közvetlenül a levél ízesülése felett vágjunk 3-5 leveles csúcshajtásokat, majd távolítsuk el az alsó levelet. A vágási felületet mártsuk vízbe, hogy megakadályozzuk a váladékozást, majd a dugványokat ültessük egyenként nedves tőzeg és durva homok 1:1 arányú keverékébe. A dugványokat edényestül tegyük nylonzsákba, és helyezzük 21-24 C fokra, szórt fénybe.

A fiatal növényeket formázhatjuk is kedvünkre. Ha azt szeretnénk, hogy egyenesen oszlopszerű legyen a növény, hagyjuk fejlődni, de néha forgassuk cserépét a fény felé.Ha viszont bokrosabb dísznövényre vágyunk a növény felső részét néha csípjük vissza a friss hajtásokat, kb. 10 cm mélyen így a növény elágazik és idővel bokros formát vesz fel. Így a növekedést is tudjuk szabályozni.

Vigyázat!  A növény tejnedvétől a gyerekeket, háziállatokat tartsuk távol, ugyanis a nedve mérgező! Hányást, hasmenést, erős hasfájást, valamint nagy mennyiség esetén súlyos esetben fulladást is okozhat.

Leggyakrabban a túlöntözés okozza a legtöbb gondot, ilyenkor a levelek lesárgulnak,majd lehullanak. Állati kártevője a takácsatka. Párásítással azokat is kordában lehet tartani.

(Forrás: femcafe.hu)