Jump to content

A csavarttörzsű dísznövény

2018. 01. 19. 10:02

A vadkakaó - Pachira aquatica - vagy Pachira macrocarpa - Dél-Amerika északi tájain, Mexikótól Costa Ricáig őshonos növény, amelyet hazánkban levéldísznövényként tartanak.

Eredeti élőhelyén  kisebb termetű, széles koronája fává cseperedik, és nagyméretű piros virágokat is hoz.Lakásban tartva sajnos, nem bírható virágzásra.

Sokan talán úgy ismerik, hogy pénzhozófa. Egy tajvani kertész nevezte el, amikor a mutatós növényt megtalált birtokán, három szárat összefont, majd így nevelte tovább, és mivel meggazdagodott belőle, elnevezte pénzhozófának.

A vadkakaó rokonságban áll a majomkenyérfával vagy baobabbal és a madagaszkári majomkenyérfával is. Ezen növények közös jellemzője, hogy törzsükben képesek nagy mennyiségű vizet raktározni, innen ered a Pachira aquatica elnevezés.

Teleltessük a fűtőtesttől távolabb, világos helyen. Öntözését csökkentsük, mert a túllocsolás is káros lehet a növénynek. Inkább tegyünk a cserepe alá az alátétbe, vagy a kaspóba kavicsot. A leveleit ne permetezzük, mert a a finom levelek igen érzékenyek és ledobálja  a növény.

A locsolással is csínján bánjunk télen, elég 2-3 hetente, amikor a földje kissé száradt.

Tavasztól őszig hetente tápoldatozzuk. A kisebb növényeket érdemes évente egyszer átültetni az idősebb példányokon csak felszíni talajcserét végezzünk.

Nem kedveli a huzatos helyeket, ezért óvjuk tőle.

A metszés megfelelő időszaka a téli nyugalmi állapot.

Vágjuk vissza maximum harmadára a növényt úgy, hogy 45 fokos szögben metsszük vissza a szárat éppen a szárcsomók előtt. Ezzel a metszéssel nem csak a felnyúlt ágakat távolíthatjuk el, hanem kisebb, szebb koronát varázsolhatunk a fánknak. A levágott hajtásokat szaporításra földbe helyezni.

Nyáron védjük a közvetlen tűző naptól, inkább világos, félárnyékos, árnyékos helyre tegyük. Kertünkbe is bátran kitehetjük. Öntözzük rendszeresen, azonban a pangó vizet kerüljük.

Az átültetéssel nem nagyon kell foglalkoznunk, csak a föld felső rétegét kell lecserélnünk.

A feng shui pénzfa stimulálja a pénz beáradását. Összetett levelei az öt elemet (fa, víz, tűz, fém, föld) szimbolizálják, megteremtve azok harmóniáját, és chi energia áramlását. Mások szerint a tenyér öt ujját szimbolizálja, ami megtartja a pénzt. Három-öt-nyolc szár összefonásával nevelhető a bonsai variáció. A nyolc összefont szár az aranykalitka. Pénzbevonzó hatását a legjobban a lakás délkeleti sarkába helyezve fejti ki. A növény remek újévi ajándék.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)