Jump to content

Kicsi, barna, büdös bogarak repülnek be az ablakon...

2018. 02. 05. 11:39

A lakossági bejelentések is beindultak - „kicsi, barna, büdös bogarak repülnek be az ablakon - úgy tűnik, hogy máshol is elkezdték a korai beköltözésüket a poloskák.

„Kicsi, barna, büdös bogarak repülnek be az ablakon. Permetezzenek!” – hallottuk a panaszt nem egyszer a korábbi években, kora ősszel és tudtuk, hogy a poloskafélékhez tartozó platánbodobácsról beszélnek.

Most július közepén fotóztam a platán kéregpikkelyei alá bújt platánbodobácsok csoportját. Csodálkoztam, de nem sokáig. Az elmúlt napokban, éjszakánként 4-5 poloskát is találok az óbudai lakásomban. A lakossági bejelentések is beindultak, úgy tűnik, hogy máshol is elkezdték a korai beköltözésüket. Nálam – a paradicsomon látható - ázsiai márványospoloska szárnyas imágóiból érkezett a legtöbb példány. Szombaton a budai vár alatt, egy császárfa levelének a fonákján találtam a lárváit, levelenként 2-3 egyedet is. Lesz utánpótlás! Súlyos kártételt tud okozni a kertekben és a nagyüzemi gyümölcsösökben is, pl. az almatermésűeken.

A lenti képeken „régi, jó ismerősünket”, a zöld vándorpoloskát láthatják. Csodálatos átalakuláson megy át a tojásból való kikelésétől a zöld illetve a barna színű ivarérett, szárnyas imágóvá alakulásáig. Tehát a két fenti faj mellett már a zöld vándorpoloskát illethetik a barna jelzővel. A házikertekben és a hajtatott zöldségkultúrákban komoly gondot okoz. A szívásától, nyálától foltosodó paradicsomon Önök is megfigyelhetik a kárképét.

„Fontos tudnivaló továbbá, hogy a vándorpoloska jól repülő faj, így sikeres kezelés esetén is rövid időeltelte után újbóli megtelepedésével számolhatunk.” Ugyanezt elmondhatjuk az ázsiai márványospoloskáról is. Ezzel a permetezés hatástalanságára hívom fel a figyelmüket. A legfőbb védekezési mód, a lakosság tájékoztatása. Csak a berepülés megakadályozásával, pl. szúnyoghálóval, tudják megakadályozni a poloskák bekerülését!

(Forrás: edenkert.hu)