Jump to content

Legyen agancsgyűjteményünk

2018. 02. 12. 15:25

Az egzotikus trópusok szülöttei a (Polypodiaceae ) családba tartozó villás szarvasagancs páfrány - Platycerium bifurcatum -. Többségük kedvelt dísznövény, és a gyűjtési láz miatt több fajukat a kihalás veszélye fenyegeti.

A levéllemezt borító csillagszőrök és a kétféle levelűség (a rizómát borító steril takarólevelek és a spórát termő zöld levelek) megkülönbözteti őket a többi páfránytól. A steril levelek a növények megtámasztására szolgálnak, és idővel megbarnulnak, pergamen szerűvé válnak.  Ezeket a leveleket nem szabad levágni, hagyjuk a növényen. A közéjük folyó víz és bomló szerves anyagok rajtuk keresztül kerülnek felvételre. Gyökerük nincs. A spórát termő, szarvasagancsra emlékeztető, villásan elágazó levelek zöldek maradnak és fotoszintetizálnak.

Ezeknek a nagyon kis méretű, barna, porszerű sejtek kihajtatásával mi is próbálkozhatunk.

Homokot forró sütőben fertőtlenítsünk: ezzel elpusztítjuk a benne lappangó gombákat, baktériumokat, melyek veszélyesek lenének az érzékeny kis páfránynövényekre. Cserépbe tegyünk nedves mohát,majd szórjuk rá az érett spórákat. Ezek akkor alkalmasak szaporításra, ha a növény levelét gyengén megrázva, barna füstszerű porként távoznak a spóratartókból.

Ezután a "veteményt" helyezzük 22-24 °C-os helyre. Húzzunk a cserépre egy nejlonzacskót, vagy takarjuk le papírral, hogy ne párologjon el a nedvesség, és lehetőleg a kelés (előtelep) megjelenéséig már ne kelljen pótolni a vizet. Ha mégis szikkadna a talaj, akkor alulról öntözzük. A siker előfeltétele, hogy a vetőközeg ne száradjon ki a növények megjelenéséig. A vetést ne tároljuk túl napos, világos helyen, mert akkor algák, mohák jelennek meg a felszínén, melyek gátolják a kis páfrányok fejlődését.

Amikor megkapjuk már függeszthető “állapotban “ van. Nekünk már csak az a dolgunk, hogy végleges helyet találjunk számára. Ő ugyanis nem szereti a helyváltoztatásokat. Amit szeret, az az árnyékos hely. Mivel magasabb páratartalomra van szüksége, lehetőleg növénycsoportba helyezzük el. Nyáron 20-22 °C legyen a hőmérséklet, télen minimum 16 °C.

Állandóan gyengén nedvesen kell tartani a földlabdát, nyáron gyakrabban, télen hőmérséklettől függően adagoljuk a vizet. Nyáron legegyszerűbb ha 1-2 hetente vízbe merítjük a cserepet kis időre, de vigyázni kell, hogy ne áztassuk túl, mivel elrothadhatnak a gyökerek.

Átültetni akkor kell, ha a növény kinőtte cserepét, ez megtörténhet 2-4 évenként. Földje könnyű, jó vízáteresztő legyen.

Tápoldatozni tavasztól szeptemberig két hetenként szükséges, a tápanyagot csökkentsük töménysége negyedére.

Eléggé ellenálló növény, de száraz és meleg levegő esetén pajzstetű támadhatja meg.

Nigériában a levélkivonatot fekély gyógyítására használják, azonban ödéma, köhögés és magas vérnyomás esetén is. Az alkoholos levélkivonat antibakteriális hatásáról 2007-ben számoltak be kutatók. Szárított leveleiből kétféle antioxidáns hatású polifenolt is izoláltak egy 2014-es publikáció szerint.

 

(Forrás: hobbikerteszet.hu)