Jump to content

A lenyűgöző angyaltrombita

2018. 02. 22. 12:32

Brugmansia. Mediterrán növény,mely Dél- Amerika vidékéről származik. Hazánkban főleg vidéki kúriákban ültették.A burgonyafélék családjának egyik nemzetsége. Minden része erősen mérgező!

Kezdjük talán a teleltetéssel. Ha sikerül megoldanunk,hogy a pihenési időszakot 7-14 fokos helységben,kevés fénnyel és némi öntözéssel töltse,akkor tavasszal a fagyok elmúltával,április közepe, vége táján ki is tehetjük. Ha dézsában telelt,maradhat benne,de következő évben ültessük át. Ha ez nem lehetséges már,akkor a földjének felső rétegét cseréljük le tápanyagban gazdagra.De ültethetjük szabadföldbe, ilyenkor hagyjunk teret neki,mert lombszerű koronája akár 2-3 méter magasságot is elérhet.Metsszük meg,hogy a megnyúlt hajtások ne rontsanak az összképen és ezzel frissítettük is a növényünket.Ekkor is alaposan trágyázzuk meg,locsoljuk be, ugyanis meglehetősen nagy a tápanyag- és vízigénye.Ha napsütéses helyen tartjuk,akkor a nyári meleg miatt naponta kétszer is meg kell öntözni,mert a vízhiányt azonnal megérzi.

A különböző kertészetekből többféle hibrid áll a vásárlók rendelkezésére.Mi,akik szeretjük a kertünkben látni ezt az illatos, hatalmas tölcsérszerű virágokat növesztő tüneményt, csak a nem télállót ismerjük.De létezik már évelő változat is.

Nem túl sok színű van,de mind különleges.Egy napig virágzik és többnyire estére, de félárnyékos helyen napközben is kinyílik a virág. Ekkor ontja édeskés,semmihez nem hasonlítható illatát.Színük szerint adnak nevet a különböző fajtáknak.A legkedveltebb, s talán a legismertebb a fehér,illetve rózsaszín virágú,melyet Brugmansia Candida-nak neveztek el.

.A másik fajtának,melynek élénk narancssárga és a széle piros színben pompázó virága van a Brugmansia sanquinea nevet adták.

És végül van a sárga fehér vagy rózsaszínű.gyakran narancssárga vagy rózsaszín szegélyű Brugmansia suaveolens.Az ő virágai,hosszú, erősen aromásak, 30 cm hosszúra is megnőhetnek.

Fenséges látványt nyújt kertünkben,ezért érdemes szaporítani.Ez egy egyszerű metszéssel tavasszal kezdődik,amikor egy hajtást vízbe teszünk és az hamarosan gyökeret is ereszt.Ekkor már ki is ültethető és abban az évben már le is nyűgöz minket a virágai illatával és nagyságával.

Legfőbb kártevői a levéltetvek és a takácsatkák.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu)