Jump to content

A bizalom virága

2018. 03. 23. 18:08

Tavasszal, az első vágott virágok egyike ez a szerény, de annál illatosabb titokzatos növény. Szerénységét törékeny szárán fésűszerűen elhelyezkedő, édeskés illatú virágfüzér jelenti.

A frézia - Feesia - hagymás növény. Akkor ültetjük, amikor már biztosan nincsenek éjszakai fagyok és a hőmérséklet tartósan 6-8 fok fölött marad. Ebből is látszik, hogy egy fagyérzékeny növénnyel van dolgunk. Ezen kívül a lazább szerkezetű talajt kedveli. Tehát, ha agyagos, vagy nagyon kötött a talajunk, akkor érdemes egy földcserét végezni azon a kis területen, ahová ültetni szeretnék.

A talaj után a megfelelő hely is fontos szempont. A hely, ahová beültetjük, inkább legyen dél- nyugati fekvésű, vagy fal elé, mely védelmet nyújt ennek a kis virágnak. Nem kedveli az árnyékos helyeket, de a tűző napot sem.

A locsolás, amennyiben cserépben, vagy balkonládába ültetnénk, mindenképpen lyukacsos aljú legyen, hogy a felesleges víz elfolyhasson. Ha eső vagy öntözés után hosszabb ideig víz marad a gyökerek közvetlen környezetében, akkor az rothadást fog okozni.

A gumókat 5-6 cm mélyre kell ültetni,  kisebb csoportokba, 4-5 cm távolságra egymástól. Kezdetben, amíg a növények begyökeresednek és a gumóból megindul a levelek kifejlődése, elég  5-6 C fokos helyen tartani, majd ahogy a levelek megjelennek, 10-12 C fokos, jól megvilágított helyre kell tenni. A későbbiekben kiültethetjük a szabadba, vagy maradhatnak a virágedényben. A virágzás időpontja fajtánként változhat, akárcsak a magasságuk. A magasabb szárúak támasztékot vagy kötözést igényelnek.

A 18. században honosították meg Európában, de a 19. században a nemesítőknek köszönhetően sok hibrid alakult ki az alapfajokból.

Színgazdagsága igazán lenyűgöző. A fehértől a sárgán, pirosan, lilán át a bordóig,barnáig minden szín megtalálható.. Egyetlen száron 10- 15 virág is található. Az aránylag rövidke száron a virágok elhelyezkedése fésűszerű. Ezért Dél- Afrikában “ kis fésűnek” is hívják. Ma már léteznek telt virágúak is, de legyen az szimpla, vagy telt, mindig a szárhoz közelebb eső bimbók  nyílnak ki a leghamarabb.

A hagymából előbújó élénk zöld levelek kardformájúak és igen keskenyek. Egy hagymából általában 2-3 szár nő, de még így is, akkor mutat igazán szépen, ha csoportosan ültetjük.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)