Jump to content

Az Amarillis

2018. 04. 01. 15:36

 

A görög mitológiában egy pásztorlányka viselte  a dallamos csengésű nevet, a görög eredetű név jelentése: fényes. Az amarillisz félék (Amaryllidaceae) családjába tartozó mutatós virágú növény, egyik nemzetsége a dél- afrikai eredetű Amaryllis, másik nemzetsége a Dél- Amerika trópusi és szubtrópusi szavannás vidékeiről származó Hippeastrum. A két növény igencsak hasonlít egymáshoz, ezért a köznyelv mindkettőt amarillisz néven emlegeti.

Tartása, gondozás és virágoztatása nem igényel nagy szaktudást, csak ismerni kell a növény életritmusát.

Amikor megkaptam az első amarilliszemet, nagyon boldog voltam,mert mindig lenyűgözve néztem tél derekán azt a csodát, amit hatalmas virágai nyújtottak. Akkor még nem volt internet sem, én pedig örömömben elfelejtettem megkérdezni, miben is rejlik a virágzás csodája. Hazavittem, amúgy cserepestől, és nekiláttam a locsolásnak és vártam a csodát. Előbújt az első levél hegye, én pedig boldog voltam, hogy az már a bimbó. De lelkesedésem hamarosan csalódásba torkollott, mert levél az volt, de virágnak még a nyomát sem láttam. Később sem, pedig, ó mennyire vártam. Aztán elmeséltem bánatomat egy néninek, aki csak mosolygott szerényen. “ Hát kedveském,az egy fortélyos virág” - kacsintott egyet és elmondta mit csináltam rosszul. Másik évben újra kezdtem és láss csodát, a kapott információk alapján a hagyma virágszárat hozott és hamarosan ott tündökölt a virág maga.

Ezt a tapasztalatot szeretném most megosztani.

Amikor megkapjuk, általában már van némi levele, de már ott a virágszár is,ami a hagyma mellett jelenik meg. Akkor már tényleg nincs más dolgunk csak locsolni, hetente tápoldatozni foszfor tartalmú táppal. És figyelni, hogy nyílnak ki a tölcséralakú vírágok.

Az igazi és innentől minden évben művelet csak eztán kezdődik. Nyárra kitehetjük az alaposan megtrágyázott talajba és csak ősszel szeptember vége felé vehetjük ki. A pihenési időszak most kezdődik számára. Száraz és fagymentes helyen tároljuk december elejéig. Ekkor nem locsoljuk, csak hagyjuk vegetálni. Elsárgulnak, majd leszáradnak a levelek.Tárolhatjuk a cserépben, vagy papírzacskóban.

Amikor először elővesszük, úgy ültetjük a cserépbe, hogy a hagyma kétharmada a felszín felé kerüljön. Egyszer meglocsoljuk és letakarjuk egy sötét papírlapból készült süveggel. Most aztán nagy türelemre lesz szükségünk, hogy visszafogjuk magunkat a locsolás kényszerétől Még nem szabad!!

Nemsokára  megjelennek a levelek, csakhamar előbújik a bimbót tartalmazó szár is. Amikor ez már kellően kibújt, levesszük a sisakot és elhelyezzük egy meleg és napfényes helyen és locsoljuk, tápoldatozzuk.

A hagyma mellett megjelenő ifjoncokat hagyjuk minnél tovább az anyahagymán, mert annál gyorsabban fejlődik. Ha már elérte a kívánt nagyságot válasszuk csak le.

(Forrás: femcafe.hu)