Jump to content

A megbocsátás virága

2018. 04. 04. 15:58

 

Neve görög eredetű: a monda szerint az Apolló isten által legyőzött Hüakinthosz spártai király földre hullott véréből nőttek ki az első virágok.

A jácint - Hyacinthus -évelő, hagymás, lágyszárú növény. Egyes kultúrákban az újjászületést szimbolizálják. A perzsa újévi (Norouz) ünnepségen (amit a tavaszi napéjegyenlőség idején tartanak) is jácinttal díszítik a haft szin (hét bűn) asztalát.

Dísznövényként használatos változatos alakjai egyetlen fajból, a kerti jácintból (Hyacinthus orientalis) származnak. Ez a 18. században annyira népszerű volt, hogy több mint 2000 fajtáját termesztették Hollandiában.

A jácint évek óta egyre nagyobb sikernek örvend hazánkban, amelynek az oka, hogy a hosszú hideg nyirkos tél után ez az első virág, amelynek a színeit és illatát tavasszal érezhetjük.

Már kora tavasszal megjelennek a 15-20 cm magas narancssárga, rózsaszín, bordó vagy épp citromsárga virágok, amelyek nem csak fantasztikus színvilágukkal, de felejthetetlen tavaszi illatukkal is szívünkbe lopja magát.

A kert napos meleg részébe ültessük ahol majd tavasszal elég napfény éri a hajtásokat ám nagyon fontos a jó vízáteresztő képességű talaj.Az általános ültetési szabály hogy a hagymák átmérőjének a négyszerese legyen az ültetési mélység. A jácint hagymákat ültethetjük virágágyásba, gyeptéglák közé, fák árnyékába, vagy cserépbe így már karácsonyra is hajtathatunk illatos jácintot, de akár az erkély ládában is jól mutat pár jácint tő.

Ha mi magunk szeretnénk a szobában gyönyörködni az illatozó szépségben, akkor egy fontos dologra oda kell figyelnünk. Mikor ősszel megvesszük a hagymákat, tegyük 3 hónapra a hűtőbe, egy papírzacskóba csomagolva, ügyelve arra, hogy ne kapjon vizet.Ekkor ugyanis előre tudjuk hozni a virágzási időt.

Ha nincs ilyen hajtató üveg, más edény is megfelel a célnak, csak az a fontos hogy az edény nyaka keskenyebb legyen, mint az alja, hogy a hagyma ne csússzon le az üvegbe.A  hagymákat október végén vagy november elején érdemes elhelyezni az üvegben, attól függően mennyire meleg még az időjárás, ha túl meleg van érdemes még várni ezzel. Töltsük fel a vázákat úgy vízzel, hogy minimum 3 mm maradjon a hagyma tönkje és a víz között. Ezt úgy is megoldhatjuk, hogy az üvegbe kavicsokat szórunk, és arra helyezzük a hagymát. A lényeg, hogy ne érintkezzen közvetlenül a vízzel. Ezután tegyük a vázát egy sötét helyre ahol nincs több 10 foknál. Akár egy ablakba is elhelyezhetjük a kis vázát, de fontos hogy takarjuk le egy fekete süveggel, amelyet papírból tudunk elkészíteni.  Amikor megindul a gyökérképződés és a gyökerek már sűrűn beszőtték az üveget tegyük néhány napra át az edényt egy 15 fokos világos helyre, de fontos hogy a papírsüveg továbbra is maradjon rajta a hagymán. Az elpárolgott vizet közben folyamatosan pótolni kell, nehogy a gyökerek kiszáradjanak.

Végül pár nap múlva vegyük le a süveget, és tegyük a vázát szobahőmérsékletű helyre. A hajtáscsúcsok megjelenése után kb. 10 hetet kell várnunk a virágzásra. Soknak tűnhet ez az idő, de cserében látjuk életrekelni, növekedni, hogy aztán megörvendeztessen bennünket csodaszép színével és illatával.

Azonban legyünk óvatosak ezzel a növénnyel, ugyanis legfőképpen hagymája méreganyaggal kálcium-oxalát kristályokkal és alkaloidákkal rendelkezik, melyek akár a kezünkről is a szervezetünkbe jutnak és kellemetlen gyomor,- és bélpanaszokat okozhatnak, mivel irritálják a nyálkahártyát.

(Forrás: 2.bp.blogspot.com)