Jump to content

A nyafka szépség

2018. 05. 18. 13:51

A Calathea (zebralevél) Brazíliából származik. Ott az árnyas aljnövényzetben él, a szobanövényként kevésbé ismert fajok közé tartozik. A Calathea-félék lakásban nevelve nagy odafigyelést igényelnek, de a csodálatos és változatos levélminták miatt megéri a fáradtságot a gondozásuk.Nagy térben érvényesül igazán.

Ez a nem túl magasra növő szobanövény, rizómás, évelő. Az egészséges példányoknak magas és egyenletes hőmérsékletre van szükségük a növekedési időszakban: 18-21C.fok,de télen is legalább 10 C fok meleget igényelnek. Magas hőmérséklet esetén a Calathea jól szellőző, de nem huzatos helyen érzi legjobban magát.

Túlzott hidegben a levelek lekókadnak,s így érzékenyebbé válnak a különféle növénybetegségekre is. Igyekezzünk megakadályozni, hogy a hőmérséklet ingadozzon. A Calathea télen bőséges szórt fényt igényel. A tavasz végétől ősz elejéig inkább árnyékos helyen fejlődik jobban. Egész évben rendszeresen öntözzük ,földjét tartsuk nyirkosan, de ne túl nedvesen, ne hagyjuk azért hogy kiszáradjon a földje. Minden Calathea, magas páratartalmat igényel. Az otthon nevelt Calathea-k pusztulásának egyik fő oka, hogy nem biztosítják számukra a megfelelő páratartalmat. Helyezzük a cserepet tálcára, amelyet kb. 5 cm magasan agyaggolyócskákkal töltsünk fel. A tálca mindig legyen félig feltöltve vízzel, mert így tudjuk biztosítani a magas páratartalmat a túlöntözés veszélye nélkül.

Mészmentes langyos vízzel öntözzük. Az ilyen nagy levelű növények leveleit mészmentes vízzel ,például esővízzel permetezzük ,hogy ne alakuljon ki fehér meszes lerakodás a leveleken.

Kéthetente kezeljük felezett műtrágyával. Ne használjunk levélféníyesítő készítményt! Ha szükséges, átültethetjük mészmentes földbe. Az aktív növekedési időszakban levő növényeket legjobb évente átültetni. Mivel a Calathea az öntözést illetően nagyon kényes, soha ne ültessük túl nagy cserépbe. Mindig pontosan eggyel nagyobb méretű cserepet használjunk. A nagyobb növényeket átültetéskor válasszuk szét.

Ami leginkább veszélyezteti, az a botritisz (szürkepenész).

A szellőzés nem megfelelő, illetve túlságosan fülledt a helyiség, ahol a növényt tartjuk, szürkepenészes lehet. Szellőztessünk rendszeresen, ügyelve, hogy a növényünket ne érje huzat.

A levelei lekonyulnak és petyhüdtté válnak, ha a hőmérséklet túl alacsony a számára. A hideg sajnos el is pusztíthatja a növényt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)