Jump to content

A rövidnappalos

2018. 05. 25. 07:26

A mikulásvirág Közép- Amerikából, Mexikóból származik. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép- mexikói aztékok termesztették. Piros leveléből festékanyagot vontak ki, és gyógynövényként lázcsillapításra használták. Melegebb éghajlatú tájakon, pl. a Kanári- szigeteken olyannyira jól érzi magát, hogy akár 3 méter magasságúra is megnő.

Általában ajándék növényként kapjuk fóliába csomagolva. Amint tehetjük,vegyük ki a fóliából, mert gyökerei rendkívül oxigén igényesek, és megfulladnak. Ezt az igényét az öntözésnél is vegyük figyelembe, és csak akkor pótoljuk a vizet, ha a cserépföld felszíne már szinte teljesen száraz. A cserép alá helyezzünk alátétet. A legjobban tesszük, ha minél hamarabb agyagcserépbe ültetjük át a növényt, amiben a gyökere jobban levegőzik, és a közeg vízgazdálkodása is jobb lesz, nem is beszélve arról, hogy a nagy lombozató mikulásvirág a súlyosabb edényben kisebb valószínűséggel borul fel.

Nem érdemes olyan helyre tenni, ahol elközlekedünk mellette, ugyanis ha a levele megsérül egy kicsit, akkor hajlamos bebarnulni, illetve befoltosodni, amit hát mégsem szeretnénk. Ha a levelek nagyon befoltosodnak, nyugodtan le lehet csippenteni, hiszen viszonylag hamar hoz új leveleket.

A mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek. A színes virágzati fellevelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul. Ez azonban csak rövidnappalos körülmények között történik meg, vagyis akkor, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra.

A mikulásvirágot a lakás napfényes részén helyezzük el, de a tűző napsugaraktól óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát, és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól távol egy olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 18 C- fok között ingadozik. Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat. Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak. Elvirágzás után, március- áprilisban a színes fellevelek is hervadnak. Az ültetőközegnek enyhén savanyú földnek kell lennie. Mérsékelt öntözés mellett három hetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a növényt általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra.

Ha túlélte a nyarat, megpróbálkozhatunk a virágoztatásával. Ismételten vegyük figyelembe a fent leírtakat. Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. Jól záródó, sötét, üres szekrény aljában is elhelyezhetjük a növényt a sötétszakaszban. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. Ha azt szeretnénk, hogy Karácsonyra szép, élénk piros színben pompázzon növényünk, akkor ez után heti tápoldatozással segítjük.

(Forrás: femcafe.hu)