Jump to content

A karácsonyi kaktusz titka: így virul decemberben is

2018. 11. 30. 17:05

Ugyan még messze a karácsony, de ha a díszes fenyőfa mellé virágos kaktuszt is szeretnél, akkor itt az idő, hogy megalapozd a karácsonyi kaktusz egészséges hajtásait.

 

A karácsonyi kaktusz több gondoskodást igényel, mint a havi egyszeri öntözés, és az évenkénti átültetés, sőt. Bátortalankodva, de kijelentjük, hogy a kaktuszok közül talán ez a típus a legkényesebb, így nem csoda, ha a kezdő kertészek feladják a virágba borítását.

Valódi kaktusz

A karácsonyi kaktusz fajtájához hűen sokáig jól viseli a félregondozást, a hibás öntözési rendszert, és a napon aszalást, ám a második telet követően lelkesedése alább hagy, és „törődésünk” ellenére nem fog virágozni.

A mutatós kaktusz tél környékén borul virágba, ami miatt igazán különleges. A boltok polcain sorakozó növények általában lila, a cseresznyepiros, a rózsaszín és a fehér virágot hoznak karácsony derekán, innen ered elnevezése is. Ahhoz viszont, hogy pazar megjelenésében gyönyörködjünk, oda kell figyelni év közbeni tartására.

A karácsonyi kaktusz mégpedig akkor fog virágozni, ha nyáron nem locsoljuk agyon, és a tápoldatból is csak minimálist adunk neki. Akkor sincs baj, ha egy kicsit eltúloztuk a dolgot, mert még menthető a dolog, hiszen a karácsonyi kaktusznál az őszi gondozás a hangsúlyos. Tehát ősszel heti egy alkalommal már adhatunk tápoldatot a növénynek, ám az öntözéssel most is csínján kell bánni. Találjunk neki egy fix pontot a lakásban, ami világos, ám nem túl meleg, mert a kaktusz 15-20 Celsius fok körüli hőmérsékletben érzi jól magát, ez a legideálisabb hőfok, a virágzáshoz. Ha megtaláltuk az ideális helyet, ne változtassuk, mert a karácsonyi kaktusz érzékeny a gyakori fény és hőmérsékletváltozásra.

Ha megjelentek az első bimbók az már félsiker, amivel bebiztosíthatjuk a virágzást, a páratartalom növelése, ugyanis a karácsonyi kaktusz a magas páratartalmat kedveli. Ha a kaktusz jól érzi magát ne lepődjünk meg, ha már októberben virágba borul, mert a virágzási ideje hosszan elnyúlhat: ha „boldog”. Akár októbertől februárig is eltarthat.

Tippek

Ha a bimbók és a levelek leesnek, akkor a kaktusznak melege van, tegyük hűvösebbre. Ha viszont a levelek sárgulnak, fonnyadnak, akkor bizony túlöntöztük. Fontos, hogy ne tegyük tűző napfényre. A tévhittel ellentétben az őszi, téli fénysugarak is megégethetik.

 

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)