A gyömbér nem csak kiváló ételízesítő, hanem hatékony gyógynövény is. Többek közt elősegíti az emésztést, csökkenti a nyálkahártyák irritációját, és szabályozza a bélfal simaizmainak tónusát. Ezen felül a gyömbér fogyasztására több epe termelődik a májban, ami felgyorsítja a zsírok lebontását. Így egy nehezebb étkezés után kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Hányinger ellen is kiváló, és a hasfájás is elmulasztja. Meghűlés, nátha ellen is jó, sőt egyes mozgásszervi problémák leküzdésére is.
Otthoni termesztése nem nagy kihívás, csupán ismerni kell a növényke igényeit. Mindenekelőtt végy egy kifejlett csíraszemekkel rendelkező gyökeret, és egy éjszakára áztasd vízbe a gyömbért. Másnap törd, morzsold kisebb darabokra és ültesd földbe, úgy hogy a szemek nézzenek felfelé.
Takard be az csírákat egy réteg földdel, könnyedén, lazán, hogy könnyen ki tudjon hajtani. Az ültetéstől kezdve locsold bőségesen, de azért ne ússzon a vízben. Félárnyékos, meleg helyre helyezd.
A gyökerek 3-4 hónap után már szüretelhetők, a teljes beéréshez azonban 8-10 hónap is szükséges.
A gyömbér beérését a levelek elszáradása jelzi.