Jump to content

Gyömbérnevelde házi kiadásban

2018. 12. 19. 19:05

A karácsonyi lakomák után a gyömbér a gyomor megmentője, úgyhogy nem árt ha van kéznél. Szerencsére nem kell növényszakértőnek lenni ahhoz, hogy saját gyömbért nevelj otthon, csupán az alábbi módszert kell alkalmaznod, hogy a fűszernövény szépen és egészségesen fejlődjön.

A gyömbér nem csak kiváló ételízesítő, hanem hatékony gyógynövény is. Többek közt elősegíti az emésztést, csökkenti a nyálkahártyák irritációját, és szabályozza a bélfal simaizmainak tónusát. Ezen felül a gyömbér fogyasztására több epe termelődik a májban, ami felgyorsítja a zsírok lebontását. Így egy nehezebb étkezés után kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Hányinger ellen is kiváló, és a hasfájás is elmulasztja. Meghűlés, nátha ellen is jó, sőt egyes mozgásszervi problémák leküzdésére is.

Otthoni termesztése nem nagy kihívás, csupán ismerni kell a növényke igényeit. Mindenekelőtt végy egy kifejlett csíraszemekkel rendelkező gyökeret, és egy éjszakára áztasd vízbe a gyömbért. Másnap törd, morzsold kisebb darabokra és ültesd földbe, úgy hogy a szemek nézzenek felfelé.

Takard be az csírákat egy réteg földdel, könnyedén, lazán, hogy könnyen ki tudjon hajtani. Az ültetéstől kezdve locsold bőségesen, de azért ne ússzon a vízben. Félárnyékos, meleg helyre helyezd.

A gyökerek 3-4 hónap után már szüretelhetők, a teljes beéréshez azonban 8-10 hónap is szükséges.

A gyömbér beérését a levelek elszáradása jelzi.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)