Jump to content

Mobiltöltő virágcserép - a botanikusok álma

2019. 01. 28. 19:05

Elég nehéz már újat mutatni az ötletes zöld kütyük megszállottjainak, de egy barcelonai kreatív csapatnak most mégis sikerült feltűnést keltenie.

 

Találmányuk, a Bioo Lite mobiltöltő pont úgy néz ki, mint egy virágcserép – és az is! A 21 centi magas és 11 centi széles, szögletes kaspóban virágföld van, amiből egy szép növény hajt ki.

A turpisságra csak akkor derül fény, ha az ember közelebbről is szemügyre veszi a növény mellé dekorációként lerakott köveket: az egyikben egy USB-kimenetet alakítottak ki.

A kábel a cserép aljában elhelyezett áramtermelő egységhez vezet. De miből lesz az áram, mi történik odalent a virágföld alatt elrejtve?

Ennek megértéséhez röviden fel kell eleveníteni biológiai ismereteinket. A növények a fotoszintézisük során napfény, víz és szén-dioxid felhasználásával oxigént és szerves vegyületeket állítanak elő. Ezek a szerves anyagok a gyökéren keresztül a földbe kerülnek, ahonnan leszállnak az áramtermelő egység vizes közegébe.

Molekuláikat itt baktériumok bontják le, eközben elektronok szabadulnak fel. Az elektronokat nanovezetékek gyűjtik össze és vezetik el az USB porthoz.

A fejlesztő Arkyne Technologies szerint a cserép naponta három telefontöltésre elegendő áramot termel. A rendszer egyelőre nem túl erős, 3,5 voltos és 500 milliamperes, ami valamivel gyengébb, mint az USB kimenetek általában.

Különböző növények, különböző mennyiségű áramot termelnek, a lista alján a kaktuszok tanyáznak, ezeket nem is ajánlják.

A Bioo Lite csak addig működik, amíg a növény él, így a cseréptöltő tulajdonosának rendszeresen gondoskodnia kell róla.

A töltő ára igen borsos, 112 dollár. A termék közösségi finanszírozásban készül, az Indiegogon már össze is gyűjtötték a kitűzött 17 ezer dollárt. A megrendelt cserepek kiszállítását a tervek szerint decemberben kezdik el.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)