Jump to content

Miből lesz a cserebogár, avagy miből lesz a gyógytea?

2019. 01. 29. 09:05

A gyógynövények felhasználásának és fogyasztásának az egyik legősibb és leggyakoribb módja a különböző főzetek és teák készítése. Na, de azt például tudja, hogy melyiket kell inni mondjuk visszérprobléma elkerülése végett, vagy épp a magas vérnyomásra?

Gyógyteának nevezzük a forró vízzel felöntött gyógynövényekből álló italt, ami általában nem túl finom, viszont hatásos. Szerencsére könnyedén hozzá lehet jutni bármely bioboltban vagy gyógyszertárban, esetleg keleties boltokban is a teafüvekhez.

Nézzük, hogy mely gyógynövények mely betegségek/problémák esetén alkalmazhatóak,

Alacsony vérnyomás: Kerti izsóp, Palástfű, Pásztortáska

Magas vérnyomás: Citromfű, Fehér fagyöngy, Fekete ribizli levél, Galagonyabogyó, Galagonyavirágos ágvég, Orbáncfű

Cukorbetegség: Erdei málnalevél, Erdei szederlevél, Fahéj, Fehér babhéj, Fekete áfonyalevél, Gyermekláncfű levél, Kecskerutafű, Kukoricabibe

Bőrbetegségek: Apróbojtorján, Bodzavirág, Csalánlevél, Füstikefű, Gyermekláncfű gyökér, Gyermekláncfű levél, Katánggyökér, Körömvirág

Immunrendszer erősítése: Bíborszínű kasvirág, Borsmentalevél, Csalánlevél, Csipkebogyóhús, Hibiszkuszvirág, Orvosi zsálya

Ízületi panaszok: Angyalgyökér, Csalánlevél, Fűzfakéreg, Meze zsurló, Réti legyezőfű, Rozmaring

Vízhajtó hatásúak, duzzanatok, ödémák esetén: Borókabogyó, Csalángyökér, Csalánlevél, Magas aranyvessző, Mezei zsurló, Nyírfalevél, Petrezselyemlevél, Tarackgyökér

Visszérproblémák: Erdei málnalevél, Erdei szederlevél, Fekete áfonyalevél, Körömvirág, Varárvácska

Stressz oldó, nyugtató hatású növények: Citromfű, Galagonya virágos hajtásvég, Komlótoboz, Levendulavirág, Macskagyökér, Orbáncfű

A teákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag (3 gramm), egy csapott evőkanálnyi mennyiség, le kell önteni 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Utána le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig. A főzet amennyiben 1 óránál tovább ázik, nem alkalmas fogyasztásra. A gyökereket, kérgeket, a termést főzzük, általában 5-10 percig kell állni hagyni. Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények, mint pl. a mályva, a kankalin. Ezeket 4- 5 órán át kell áztatni. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át.

Nagyon fontos, hogy a teakészítéshez fém eszközöket használni tilos, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik, az ne készüljön fémből.

Az elkészített teákat, ha ellenjavallat nincs, cukorral és mézzel édesítjük. Soha ne tegyük a forró teába .

Az étvágyat csökkentő teákat az étkezést megelőzően 20 perccel, az emésztést elősegítő teákat az étkezés végén kell alkalmazni. A vízhajtó, köhögéscsillapító, magas vérnyomást csökkentő teákat napközben bármikor, a gyomorsavcsökkent teákat este kell fogyasztani.

Az azonban mindenképpen megjegyzendő, hogy a nem megfelelően kiválasztott gyógytea késleltetheti a gyógyulást, rosszabb esetben káros is lehet. Tehát a gyógynövények felhasználása/fogyasztása esetén mindenképpen ajánlott előre egyeztetni a megfelelő szakemberekkel.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)