Jump to content

Így bánj jól a jukkával, hogy zöldelljen

2019. 05. 27. 15:00

Nagyon mutatós, nagy zöld és minden helyiségnek trópusi hangulatot ad. Viszont, amilyen jól néz ki, annyira nehéz hosszú távon életben tartani, és rávenni arra, hogy kétszeresére nőjön. Legalábbis, az alábbi gondozási praktikák hiányában.

A yucca, jukka avagy pálmaliliom – mindhárom megnevezése helyénvaló- a spárgafélék családjába tartozik, ami még a hobbikertészek számára is érdekes, és a tartására, gondozására nézve hasznos információt. Ami pedig a „pálmaliliom” nevet illeti, azt a pálmákra emlékeztető levélüstökük és liliomokéra hasonlító fehéres virágaik után kapta. A „jukkapálma” név mindazonáltal botanikailag helytelen, a jukka nem áll rokonságban a valódi pálmákkal.

Mindent a jukkáról

A jukka nemzetség Mexikó félsivatagi területeitől az USA nyugati partvidékén át Kanada déli vidékéig találhatók meg, és onnan származnak. Egzotikus kinézete miatt, pedig hamar közkedveltté váltak Európa-szerte is.

A jukkák évelő, fásodó törzsű cserjék vagy fatermetű növények, fajtól függően igen rövid, vagy akár több méter magas törzsük tetején hordozzák levélüstöküket. Egyes fajaik elágazók vagy csoportképzők, míg mások magányosan fejlődnek. A levélüstököt rozettaszerűen álló kard alakú, párhuzamos erezetű levelek alkotják, szélük lehet fogazott vagy szálara hasadó, a levélcsúcs többnyire hegyes tövisben végződik. Egyes fajok levele keskeny, míg másoké lapított, széles. De ennyit a növény anatómiájáról, és történelméről.

Ettől ér majd égig a jukka, avagy tippek kezdőknek és haladóknak

A jukkát a kezdőkertészeknek ajánlják, ami azért hagy némi kivetnivalót maga után. Tény, hogy sok mindent kibír, és mondhatni igénytelen, de ha egyszer abbamarad a növése, ember legyen a talpán, aki újra életet lehel belé. A pálmaliliom számára az a legfontosabb, hogy ne legyen túlöntözve, ugyanis hasonló elven működik, mint a kaktusz. A jukka a törzsében tárolja a vizet, így megtévesztő lehet, ha a földje száraz. Tavasztól őszig locsoljuk, de a két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét.

Alapvetően elvan a napon és árnyékban is, de inkább az utóbbit kedveli. Ha mégis gyakran éri, hosszú órákra napfény a kertben, akkor heti rendszerességgel (hetente egyszer), öntözhetjük, és ha lehet, keverjünk a vízbe tápoldatot is. Télen mindenképp vigyük a lakásba, viszont elég csak havonta egyszer megöntözni. Leginkább a 15-25 fokos hőmérsékletben érzi jól magát, de a téli időszakban a hűvösebb 10-14 fok szükségeltetik. Onnan fogod tudni, hogy melege van, hogy leveli sárgulni kezdenek. A jukka meghálálja a törődést, és ha megfelelően van gondozva, gyönyörű, dús, buja növény válik belőle.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu l Kép: pixabay.com)