Jump to content

A snidlingtermesztés trükkjei

2019. 05. 28. 09:05

A snidling leánykori nevén metélőhagyma tavasszal igazi felüdülés a konyhában: mindennek feldobja az ízét, és beszerezni sem nehéz. Sokáig életben tartani, netán kinevelni, viszont annál inkább. Mit és hogy csináljunk, hogy zöldünk sokáig zöldelljen?

A metélőhagyma vagy snidling a Földközi-tenger vidékéről származik. Magyarországon igen elterjedt és népszerű is, ami jellegzetes aromájának, könnyű, olcsó beszerezhetőségének tudható be. A snidling nem csak finom, hanem egészséges is. Sok benne az illóolaj, C-vitamin, A-vitamin, kálium és az oxálsav. Viszont ez utóbbi miatt fogyasztása csak kismértékben javasolt.

Főzni nem szabad, és inkább csak közvetlenül a tálalás előtt szokás az ételhez adni. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.

A hosszú életű növény titka

A snidling egyetlen hátulütője, hogy nagyon hamar megadja magát, és a kezdő botanikusoknak hamar elmegy tőle a kedve, miután a sokadik elsárgult hajtással szembesülnek. Néhány trükkel, azonban sokáig zöldellni fog:

-a snidling jól viseli a napot, de a félárnyékos helyeket kedveli leginkább

- pár órányi napfény elég neki

- a zöldet ollóval és minél mélyebben vágjuk le, rendszeresen, hogy új hajtások nőljenek

- öntözni hetente kétszer elég, és a földjébe dugott banánhéjjal biztos hogy elég tápanyagot kap

Termesztése

A magvakat márciusban melegházba vagy cserépbe kell ültetni, amiket majd májusban, kis csomókban ültethetünk ki. Az első évben nem ajánlatos még nyírni, mert ekkora aza cél, hogy megerősödjön. A második évtől aztán jöhet a rendszeres vágás.

A snidlinget 3-4 évente új helyre kell ültetni a kertben, mert szereti a változatosságot. Télen a legjobb helye a napos ablakban van, de nem túl meleg helyen. Már ősszel cserébe ültethetjük és bevihetjük. Az ültetéshez használjunk virágföld és komposzt keverékét, amelybe keverhetünk kevés szerves trágyát is. Ettől a keveréktől hamar megerősödnek, így tavasszal már hamar ki lehet ültetni őket és tőoszlatással pedig szaporítani. Mivel évelő növényről van szó, a töveket télre sem kell felszedni, ősszel a növény föld feletti részei elszáradnak, majd tavasszal újra kihajtanak.

 

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu / Kép: pixabay.com)