Jump to content

Az ékesen virágzó muskátli titka

2020. 05. 28. 19:05

Nem csak minket, hanem növényeinket is megviseli a hirtelen jött harminc fok. A tartós, színpompás virágkorona hamar elhullik a melegben, hacsak nem vetünk be néhány trükköt, hogy muskátlink mindig szép maradjon.

Egy-egy színesen pompázó muskátli láttán mindnyájan elhatározzuk, hogy bizony a mi virágunk is ilyen gyönyörűen virágzik majd ablakunkba, csakhogy a valóságban ez nem igazán jön össze. Az amúgy strapabíró muskátli is hamar megadja magát a nyári forróságnak, és egy kiadós kánikula után a dús szirmok helyett csak leégett kórók várnak a balkonládába, ha nem figyelünk oda.

Muskátli a hőségben

Kevés olyan virág létezik, amelyik annyira részévé vált volna a mindennapjainknak, mint a muskátli. Nyáron szinte minden teraszon és erkélyen ott virít, csak valahogy mindig a sajátunk adja meg magát. De keseregni semmi ok, mert innentől kezdve nem csak a szomszéd muskátlija lesz mindig zöldebb!

I. Locsolás mindenekfelett

Ezen áll s bukik minden. Nem vicc. A hosszú életű muskátlihoz elengedhetetlen az ideális mennyiségű víz, ugyanis minél nagyobb a növény levele annál többet párologtat el a melegben, így a nagyobb növények számára több víz szükségeltetik, mint kisebb levelű társaik számára.

Míg tavasszal kevesebb vízzel is beérik, nyáron a nagy melegben viszont akár naponta többször is szükség lehet öntözésre. De, amint hűvösebbé válik az idő, vagy csapadékos front veszi be kis hazánkat, az intenzív locsolást be kell szüntetni, mert a muskátli nagyon hamar kirohad. Mindig figyeljünk arra, hogy felesleges víz elfolyjon máskülönben a gyökerek elrohadnak.

II. Öntözz időben!

Az sem mindegy, hogy hánykor kezded a locsolást. Délben soha nem szabad megöntözni a növényt, mert akkor van a legmelegebb, és a növény felhevült gyökerei a jéghideg víztől megfáznak. Ez nem vicc, tényleg olyan hatást érünk el vele, mintha mi magunk jéghideg üdítőt döntenénk le hirtelen.

A legideálisabb idő az öntözésre a kora reggel, vagy este, amikor a növény még/már nincs felhevülve, és a vízcseppeken átszűrődő fény sem okoz mikro-égésisérülést a leveleken.

III. Mivel locsoljunk?

Jobb híján csapvízzel, bár sokkal ideálisabb lenne esővízzel locsolni, mert hazánkban a csapvíz igen kemény, és az nem tesz jót a muskátlinak. A vízminőség mellett a tápoldatozás is hangsúlyos. Hetente egyszer az öntözővízhez érdemes muskátli tápoldatot keverni, hogy a növény egészséges fejlődése, és növekedése biztosítva legyen.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)