Jump to content

Hogy neveld a kaktuszod?

2023. 12. 07. 09:36

A sziklakertek ikonikus lakói nem igényelnek bonyolult gondozást, és akár a kerted, akár a lakásod zegzugos sarkában is szépen megférnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan gondozzuk a kaktuszokat.

  1. Fény

A kaktuszok sivatagi növények, így természetes élőhelyükhöz hasonlóan szeretik a napfényt. A maximális növekedéshez és virágzásukhoz helyezzük el őket olyan területeken, ahol közvetlen napfény éri őket. Az ablakok közelében vagy a napfényes erkélyeken, teraszokon érzik magukat otthonosan.

  1. Öntözés

A kaktuszokat a szárazságtűrésük miatt választjuk, így túlzott öntözés káros lehet számukra. Öntözzük meg a kaktuszokat csak akkor, amikor a talaj teljesen kiszáradt. Tavasszal és nyáron rendszeresen öntözzük, de ősszel és télen csökkentsük az öntözés gyakoriságát, amikor a kaktuszok általában nyugalmi állapotban vannak.

  1. Talaj

A megfelelő talaj kiválasztása kulcsfontosságú a kaktuszok gondozásában. Olyan talajt válasszunk, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik, például kaktuszföld vagy homokos kerti talaj. Az általános virágföld túl nedves lehet számukra, és gyorsan gyökérrothadáshoz vezethet.

  1. Hőmérséklet

A kaktuszok szeretik a meleg időjárást, és általában 15-24°C közötti hőmérsékleten érzik jól magukat. Télen biztosítsunk számukra hűvösebb körülményeket, de kerüljük a fagyos időszakokat.

  1. Trágyázás

A kaktuszok mérsékelt tápanyagigénnyel rendelkeznek, így a trágyázást is mérsékelten alkalmazzuk. Tavasszal és nyáron adjunk nekik lassú felszabadulású kaktusztrágyát, de ügyeljünk arra, hogy ne túl sokat használjunk belőle.

  1. Szellőzés

Bár a kaktuszok szárazságtűrők, a jó szellőzés még mindig fontos számukra. Ne helyezzük el őket zárt, párás helyeken, mivel ez növelheti a kártevők és gombák kockázatát.

  1. Betegségek és kártevők írtása

Rendszeresen ellenőrizzük a kaktuszokat betegségek és kártevők tekintetében. A túlzott nedvesség vagy a rossz talaj könnyen vezethet gombás fertőzésekhez vagy kártevők megjelenéséhez.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)