Jump to content

Csíplek

2016. 05. 12. 10:00

Miért is jó, ha visszatörjük/ - csípjük növényeinket. Illetve melyik egynyári növényeknél és mikor alkalmazzuk ezt a megoldást?

A visszacsípés gyakorlati célja, hogy megbokrosítsuk növényeinket. Azaz gazdagabban elágazóvá tegyük virágainkat, ezáltal a bimbósodást is serkentjük. A legtöbb egynyári növénynél alkalmazható az eljárás a fiatal hajtások esetében.

Az idejét tekintve a tavaszi, illetve nyár eleji időszakban célszerű megejteni, mivel ilyenkor még van kellő ideje a növényünknek regenerálódni. Ahol a hajtást megcsíptük, az alatta lévő 1-2. levélhónaljtól fog majd legerősebben megindulni az elágazás.

Alkalmazható például a szúnyogriasztó növényen, fukszián, petúnián, muskátlin, büdöskén, hamvaskán, bojtocskán, begóniákon és szinte az összes fűszernövényen, gyakorlatilag minden olyan leveles élőlény esetében, aminek zöld hajtásai vannak és azok elágaznak. Arra viszont ügyeljünk, hogy a visszacsípés után kb. 4 hét, mire újra virágozni kezdenek növényeink. Az elágazást, illetve a virágképzést pedig serkentsük tápoldatozással. Így nyár közepén már gyönyörű bokros lesz minden növényünk.

(Fotó: http://www.zoldstudio.viragcenter.hu)