Jump to content

Hagyományos vagy folyton termő eper?

2016. 05. 14. 10:00

Mindenki imádja az epret, legszívesebben egész évben ezen élnénk. Ha van kiskertünk és telepítenénk pár tövet, akkor választhatunk az egyszer vagy többször termő fajták közül. De melyik a jobb?

Az egyszer termő fajták termésérése május-június közé esik. Bár csupán 3-4 hétig szüretelhetünk róluk, cserébe roskadásig tele vannak ilyenkor nagy piros gyümölcsökkel. Az egyik legnagyobb szemű, nálunk is kapható fajta a Gorella, melyet nyugodt szívvel ajánlok friss fogyasztásra.

A folyton termő fajták termésérése júniustól-szeptemberig tart. Gyakorlatilag egész nyáron szemezgethetünk az eperből, viszont jóval több tőre lesz szükségünk, hogy összegyűjtsünk egy tortára való finomságot. Bár a Rabunda termése kis méretű, de annál édesebb. Akár friss fogyasztásra vagy befőzésre is alkalmas.

Összegzésül: ha eperfüggők vagytok, a legjobb az arany középút. Azt javasolnám, hogy ha rendelkezésre áll elegendő hely a kertben, akkor ültessetek nagyobb tömegben folyton termő fajtát, illetve tized annyit az egyszer termő palántákból. Így egész nyáron kiegyensúlyozott lesz az eperhozamotok.

(Fotó: https://dianalyblog.files.wordpress.com)