Jump to content

Idén először lesz Közösségi Kertek Éjszakája

2016. 08. 23. 19:05

Szeptember 2-án te is bejárhatod Budapest 11 közösségi kertjét, megismerkedhetsz a működésükkel, készíthetsz maglabdát, mécsest és kóstolhatsz finomabbnál finomabb falatokat.

Szeptember 2-án első alkalommal rendezik meg a Közösségi Kertek Éjszakáját. Tizenegy budapesti közösségi kert fogott össze, hogy megmutassák apró zöld birodalmukat az érdeklődőknek. Most bármelyikbe beléphetnek a látogatók néhány órára, és megismerkedhetnek nemcsak magukkal a kertekkel, de kertészeikkel is.

Ezen kívül sok színes programmal készültek a szervezők, amelyek mindegyike kapcsolódik valahogy a fenntarthatósághoz és a természethez. A maglabda-készítés, paradicsomkóstolás, fűszerfelismerés, mécseskészítés csak néhány az izgalmas ötlet közül. Szinte minden kertben finom falatokkal várják a betérőket, több helyen lesz szalonnasütés is - a részleteket itt böngészhetitek át helyszínre szabva.

Mi is a közösségi kert?

Az elmúlt években több mint két tucat közösségi kert jött létre Budapesten. Elhanyagolt lakótelepi zöldterületek, iskolaudvarok vagy épp üresen álló belvárosi foghíjtelkek alakultak rövid idő alatt helyi és egészséges zöldségek, gyümölcsök megtermelésére, pihenésre, kapcsolatépítésre alkalmas sokfunkciós közösségi terekké. Az Első Közösségi Kertek Éjszakáján több mint 10 kertközösség együttműködésének köszönhetően mindenki számára lehetőség nyílik bepillantani a városi kertek izgalmas és változatos világába - olvasható az esemény Facebook-oldalán. A cél, hogy felhívja a figyelmet a közösségi kertek értékeire és közösségteremtő erejére, beindítsák a látogatók fantáziáját és kezdeményezőkészségét, valamint megmutassák, mit jelent az az összefogás és együttműködés, ami a kertészeket a kert gondozása során közösséggé formálja.