Jump to content

A vámpírok elleni csodafegyver - 2.rész

2017. 01. 12. 09:58

Nem igen kell ecsetelni senkinek sem, miért is ezt a címet választottam. Az emberek a fokhagymának tulajdonították az egyik védekező módszert a vámpírok és a kisebb ártó, kopogó szellemek ellen a népi hiedelem szerint.

Lehet, hogy ez sokakat megmosolyogtat, de voltak, akik hittek a fokhagymában.

Hogy mi is hihessünk, tisztáznunk kell néhány dolgot a fokhagyma jótékony hatásaival kapcsolatban.

Az ősi gyógyítók ösztönösen tudtak: a fokhagyma hathatós fegyver a kórokozókkal szemben. S. Ankri és D. Mirelman 1999-es tanulmánya kimutatta, hogy a fokhagyma allicin nevű összetevője a felelős a növény antimikrobális, vírusölő és antiparazita hatásáért.

Azt is kimutatták, hogy a gyógyszer- rezisztens E. coli törzsekkel szemben is alkalmazható, amellett hogy olyan baktériumokkal is felveszi a harcot, amelyek még az antibiotikumokkal szemben is ellenállóak. Az allicin valójában nem a fokhagymában van. Az összetevői, az allicin és egy enzim, az alliináz fokhagyma gerezdekben lévő sejteknek a részei.

Ez a két összetevő elkülönítve van jelen a növényben, azonban amikor a sejtfalak megrongálódnak, akkor elvegyülnek, és így jön létre a mindenható allicin.

Amikor főzünk, vagy sütünk, esetleg párolunk, tudnunk kell hogy  a hő semlegesít az allicin gyógyhatását. Ezért a legmegfelelőbb módszert alkalmazzuk miután megrongáltuk azokat a bizonyos sejtfalakat a fokhagymagerezdekben.

A legtöbb étel esetében inkább főzni, sütni kell a fokhagymát, mint nyersen felhasználni. Annak érdekében, hogy valamennyit megőrizzünk az allicin gyógyhatásából, a tudósok azt ajánlják, hogy miután feldaraboltuk a fokhagymát hagyjuk állni tíz percig, hogy az alliináz elvégezhesse feladatát, és annyi allicin képződjön, amennyi csak lehetséges, mielőtt a főzés semlegesíti azokat. Tehát ha legközelebb főzünk, elsőként a fokhagymát aprítsuk fel és utána hagyjuk állni. Mire a többi hozzávaló előkészítésével végzünk, a szétzúzott gerezdekben nagyon sok allicin fog felszabadulni a sejtekből!

A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A- vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E- vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomás csökkentő, baktérium- vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását.

Lehet, hogy büdös, lehet, hogy átható illatával nehezen tudunk megbirkózni, de a fentebb írtak figyelembevételével, ki - ki saját maga döntse el, mit képes megtenni egészségmegőrzés céljából.

(Forrás: tudnodkell.hu | hobbikerteszet.hu)