Jump to content

Batáta, avagy az édesburgonya - 1.rész

2017. 02. 14. 08:46

Tudnunk kell, hogy ez a trópusi vidékről származó növény nem burgonya. Nem is úgy termesztjük, mint a burgonyát. Ez nagyon fontos, mert aki úgy vetné, hát az bizony csalódott lenne, amikor felszedésre kerül a sor. Csupán annyi a hasonlóság, hogy mindkettő a föld alatt terem.

Magyarországon Ásotthalmon termesztenek nagy mennyiségben batátát. Ott az éghajlat és a talaj szerkezete is nagyon megfelelő eme értékes növény termesztésre.. De mi magunk is képesek vagyunk egyetlen gumóból egy egész családot ellátó hajtást nevelni.

Úgy kezdődik az egész folyamat, hogy veszünk egy édesburgonyát és beleállítjuk , vagy fektetjük annyi vízbe, amennyi az egyharmadáig ér. Aztán csakhamar megjelennek rajta a kis hajtások. Amikor ezek elérik a 10- 15 cm magasságot, leválasztjuk a batátátról és előkészítjük őket az önálló életre. Az alsó leveleket finoman levágjuk a szárról és csak a csúcsán hagyunk 4-4 levélkét. Ezeket aztán egy vízzel teli üvegbe tesszük, világos helyre. Itt várják majd az ültetés idejét. Ahogy nőnek a dugványaink, úgy szaporodnak az üvegben.

Ez a gyűjtögetés egészen májusig tart, akkor ugyanis elérkezett az idő a kiültetésre. A gyökérrel rendelkező dugványoknak a gyökereit vágjuk nyugodtan vissza, így elkerülhetjük, hogy a gubancos gyökerekből ferde, absztrakt gumók nőjenek. A frissen letört hajtásokat is eldughatjuk, hiszen azok is meggyökeresednek.

Az édesburgonya elsősorban a laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ilyen környezetben megfelelő formájú gumókra számíthatunk. Talajfertőtlenítéssel kezdjük, mert a föld alatt lakók imádják ezt az édes gyökeret. 25-30 cm-es tőtávolságra és 1 m sortávolságra ültessük a dugványokat. A palántákat olyan mélyre ültetjük, hogy csak a két legfelső levele legyen a felszín felett. Erre azért van szükség, mert csak az ízekből indulnak termő hajtások, ezért nem mindegy, hogy hány ízközt teszünk a föld alá. Használjunk kihegyezett karót, az ültető fa rövid lesz hozzá. A palántákat iszapoljuk jól be.

Ez után még csak annyi dolgunk van, hogy rendszeres időnként meglocsoljuk és gyomtalanítsuk. Amikor viszont az indák elterülnek, esélye sem lesz a gaznak. Ezeket a szétfutó indákat azért próbáljuk sorban tartani, így elkerülhetjük , hogy azok legyökeresedjenek. Májustól augusztusig öntözzük, inkább mindig keveset, mint egyszerre sokat, nehogy a gumó megrepedjen.

A betakarítás ideje szeptember közepétől október végéig tart. Mivel a tőtől távolabbra is találhatunk ép gumót, ezért nagy körültekintéssel szedjük fel és lehetőleg sérülés mentesen. Felszedés után megmossuk, letördeljük a gyökérmaradványokat, de vigyázunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk.  A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tenni. Téli tárolása 10-14 C közötti történik.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)