Jump to content

Batáta, avagy az édesburgonya - 2.rész

2017. 02. 15. 08:48

Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelíd gesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek az íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig.

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta- karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található be

nne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet- Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A- vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában. A karotinoidok adják a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga vagy narancssárga színárnyalatát. Az A- vitamin az immunrendszerünket erősíti és köztudottan fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának és a bőrnek. Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől. Válasszuk a sötétebb színű (narancssárga) édesburgonyát, mert annak magasabb a béta-karotin tartalma.

Az édesburgonya gazdag mangánban, ez az ásvány hozzájárul az egészséges csontokhoz, a normális agy- és ideg funkciókhoz és segít egyensúlyban tartani a vércukor szintet. A kutatások kimutatták, hogy a mangánnak jó hatása van a termékenység növelésében, és segít lelassítani a szervezet elfásulásának folyamatát, ezzel is késleltetve az öregedést.
Az édesburgonya fogyasztása rostokkal, B6 vitaminnal, vassal, a vérnyomást csökkentő káliummal, valamint rézzel látja el a szervezetünket, a réz egy olyan enzim képződését segíti elő, amelyik megakadályozza az artériák megmerevedését.

Az édesburgonya és a mexikói jamgyökér másik előnye, hogy a bennük lévő természetes ízanyagnak köszönhetően már nincs szükség vaj vagy só hozzáadásához. Fogyasztható köretként sovány húsokhoz vagy más zöldségekhez

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Trópusi termesztő helyein lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák illetve szeszt is főznek belőle.

Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.

Egy tipp, hogyan lehet házilag bőrtonizálást végezni ennek a remek növénynek a segítségével.

A burgonyai megfőzése után ne öntse ki a vizet, mivel olyan tápanyagokat tartalmaz, ami jó hatással van a bőr szerkezetére és tisztítja is a bőrt. A krumpli megfőzése után szűrje le a vizet. Öntse egy üvegbe és tárolja a hűtőben. Ezt a vizet használhatja bőrtonikként, mivel mélyen tisztítja a pórusokat és nyugtatja az irritált bőrt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)