Jump to content

Az elfeledett zöldségnövény

2017. 03. 10. 08:52

A feketegyökérről - Scorzonera hispanica L. – Asteraceae - sokan még csak nem is hallottak, míg másoknak valami, felvillan, de hogy mire jó és megterem-e hazánkban, azt nem tudják. Jó pár évvel ezelőtt találtunk egymásra egy különlegességeket áruló mezőgazdasági boltban.

Hazánkban, a Budai hegyekben találkozhatunk a vadon termő feketegyökérrel. A feketegyökérrel (Scorzonera hispanica) Magyarországon l950-es években gyakran találkozhattunk vele a piacokon, de azután megritkult az érdeklődés iránta a termesztők és fogyasztók között.

A feketegyökér gyökérzöldség. Vetése márciustól áprilisig, vagy nyár végén, szeptemberben történik. Betakarítás: augusztusban, szeptemberben vagy csak télen. A vetésforgó második szakaszának növénye.

A feketegyökeret téli spárgának is nevezik, jellegzetes íze azonban nem mutat hasonlóságot a spárgáéval. Kifejezetten finom zöldség. Mivel kalóriaszegény, cukorbetegek és túlsúlyos emberek is nyugodtan beilleszthetik étrendjükbe.

A feketegyökér jól tűri a szélsőséges időjárást, nem fagyérzékeny és a nagy meleget is elviseli. Szereti a napot, de félárnyékban is megél. Csak mélyrétegű talajban nevel étkezésre alkalmas gyökeret.Tavasszal általában elegendő a talajban a nedvesség a csírázáshoz. Jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag, mélyrétegű talajokon díszlik a legjobban. Nagy tápanyagigénye miatt homokon jóval rövidebb gyökeret fejleszt, mint kötöttebb talajokon. Mélyen fekvő, erősen kötött, vizenyős és magas talajvízszintű területeken értéktelen, elágazó gyökeret ad. Termesztésével ilyen helyeken ne kísérletezzünk.

Hosszú tenyészidejű és évelő jellege miatt egy- és kétévesként is termeszthető. Egyévesként március végéig, április elején kell vetni. Hosszúkás magjait 2-3cm mélyre és sűrűre vetve aztán kissé meglapogatjuk a  gereblye lapjával, hogy az áprilisi szél ne kezdjen ki vele.

Kétévesként augusztus végétől szeptember végéig vethető. 40 cm sor- és 5-8 cm tőtávolságra érdemes vetni, legalább 35-40 cm mélységben. Számottevő kártevője nincs, esetenként lisztharmat és botritisz megtámadhatja.

Október végén, november elején lehet felszedni. Ez nem egyszerű feladat, ugyanis a gyökerek könnyen, pattanva törnek.

Akár 25-40 cm hosszúságúra is megnövő, egyenes, elágazásmentes gyökerei spárgavastagságúak és a héjuk fekete.

Magas a fehérje-, cukor-, szárazanyag-, összetett szénhidrát- és zsírtartalma. Jelentős mennyiségű ásványisót (káliumot, káciumot, foszfort és vasat) tartalmaz.

Felhasználása megegyezik a spárgáéval. Fogyasztása rendkívül egészséges, főleg a téli és koratavaszi időszakban.

Fogyaszthatjuk salátaként, levesnek és köretként, csőbensütve, vagy párolva.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)