És valóban, vannak uborkák, melyek keserűek. Ennek többféle oka lehet.Mivel az uborka a kabakosok családjába tartozik, csak úgy, mint a tök, dinnye, cukkini. Ezek a növények termelnek egy cucurbitacin anyagot, mely a növények szárában, levelében, sőt a termésében is megjelenhetnek. Ha ez megtörténik, annak oka pl. az ingadozó csapadékmennyiség, vagy a hőmérséklet változás okozta stressz. Ezt elkerülhetjük rendszeres öntözéssel, megbízható vetőmag vetésével, illetve a hőmérséklet drasztikus ingadozásának kivédésére talajtakaró fóliával.
Két nagy csoportja van az uborkának, a fürtös és a kígyó. Régen a fürtös uborkát termelték a kistermelők, mert nagy hozammal rendelkezett és még nem igen ismerték a kígyót. Azt inkább külföldről hozták be nagyon szezonálisan és méreg drágán. Addig, míg a kígyó uborka csak salátának volt jó, addig a fürtös uborkát fogyaszthatták nyersen, salátának és el is tehették télére, illetve kovászolhatták. Viszont a kígyó uborka, sohasem volt keserű.
A kígyó uborkát többnyire fűtött fólia alatt termesztik, mivel az több odafigyelést igényel, mint a szabadföldbe vetett, vagy palántázott fürtös uborka. Ezért kicsit drágább, mint csapattársa, de korábban jutunk is a friss zöld terméshez.
Legjobb nyersen és hámozatlanul fogyasztani, hiszen az uborkára is igaz a régi bölcsességet: a héjában –is– van a vitamin! Kifejezetten gazdag K-, és C- vitaminban, valamint káliumban. Vasból, magnéziumból, foszforból és B-6-vitaminból is nagyobb mennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe az uborka fogyasztásával, mindez pedig hozzájárul előnyös hatásaihoz.
Egy ritkasággal is büszkélkedhet az uborka.
Ötféle enzim lelhető fel az uborkában, ennél is fontosabb azonban zeaxantin-tartalma. Ez egy ritka, ám annál fontosabb antioxidáns, amely a szem egészségének fenntartásában kap szerepet.
Vesevédő és méregtelenítő: napi 500-700 gr uborka megelőzi és kúrálja a húgyuti fertőzéseket. Vízhajtó hatásának köszönhetően, megelőzi a vesehomok és a vesekövek kialakulását, javítja a vesefunkciókat, ahogyan a méregtelenítő kúrák alkalmával is sikerrel alkalmazható. Erősen lúgos kémhatású, ezért fogyasztása elősegíti a sav- bázis egyensúly helyreállítását.
Rákmegelőzés. Az uborka az emésztőrendszerben gátolja a vastagbélrák kialakulásáért felelőssé tehető nitritek és nitrátok hatását. Egyes hatóanyagai –lariciresinol, pinoresinol, esecoisolariciresinol– a rántás során képződő toxikus, rákkeltő anyagokat is képesek megsemmisíteni. Szintén az uborka rákellenes hatását erősíti fizetin-, lutein-, kávésav- és cucurbitacins-tartalma, ami csökkenti a prosztata-, a tüdő-, valamint a mellrák kockázatát.
Köszvény: A köszvényben szenvedők is sikerrel alkalmazhatják az uborkát. Leve, összekeverve a sárgarépa levével, néhány héten belül csökkentheti a gyulladásokat és az ízületi fájdalmakat.