Jump to content

Fava bab - 1.rész

2017. 04. 07. 15:43

A lóbab -Vicia faba L.- egyéves, tavaszi vetésű növény. Több változata és alakja van.

A magnagyság szerint:nagy (var. major), közepes (var. equina), kis magvú (var. minor) változata van. A kisebb magvúak az igénytelenebbek. Korai zöldségféle és egyben a legjobb zöldtrágyanövények egyike. Vannak fehér virágú, kevésbé markáns ízű fajták. Ezek magja főzés után is zöld vagy fehér marad. Kedvelt a fekete foltos virágú is, de ezek magja főzéskor megbarnul.

A lóbab megköti a levegő nitrogénjét és alig van szüksége fejtrágyázásra.

A lóbab a talajigényt tekintve a hüvelyesek között az igényesebbek közé tartozik. Mélyre hatoló erőteljes gyökérzete révén kitűnő táplálóanyag-feltáró és talajszerkezet-javító képességű. Tápanyagban bővelkedő, meszes, mélyrétegű vályog- vagy agyagtalajokat kedveli. A talajt ősszel készítsük elő komposzttal, azonban ne trágyázzuk, mert azt nem szereti. A talajlazításban a gyökere nagyon szép "munkát" végez, mélyre hatol, feltöri a földet. Vetés előtt érdemes beáztatni a szemeket. Ne vessük sűrűre, mert akkor ritkítanunk kell. Öntözésre szorul.

A lóbab hosszú nappalos növény. Magja már alacsony (3-4 °C) talajhőmérsékleti viszonyok mellett is jól csírázik. A legkorábban vethetők sorába tartozik. Ez a korai vetés idő akár február végi vetési időpontot is jelenthet. A megkésett vetés már jelentős mértékű terméscsökkenést okoz. A kikelt fiatal növények a hideget, a kora tavaszi fagyokat (-4, -6°C) is jól tűrik. Fagytűrő képessége a borsóéval azonos. A legkorábban szedhető babfajtát novemberbe vagy februárba vessük. A tavaszi vetés márciusban történjen. Fólia alatt egy januári vetést is megejthetünk. Mélyágyban a növények váltakozó sorokban, egymástól 15 cm távolságra kerüljenek. A téli vetésű lóbab karózást igényel, a növények közé feszítsünk kötelet. A sorok között mulcsozzuk, szükség szerint öntözzük.

Gyökérzete: Fejlett, mélyrehatoló gyökérzete van, sok oldalgyökérrel. Szára merev, felálló és csupasz. A fajtától és környezettől függően 60-160 cm magas.  Levélzete páratlanul, vagy párosan szárnyalt és a fajtára jellemző. A levelek és az egész növény szürkés- zöld színű.

Virágzata: Fürtvirágzat, amely 2-10 virágból áll. A legtöbb fajta virágszíne fehér és az evezőkön fekete, barna vagy liláspiros folt van. A virágok mézelők és nagyobb részt öntermékenyülők.

Betakarítását akkor kezdjük, amikor a magok közepes méretűek és a "szálkái", "varrata", "szakálla" még zöld.

A fekete levéltetű borzasztóan szereti. Védekezésül szellős tenyészhelyet alakítsunk ki, egymást ne tudják fertőzni a növények, később pedig a tetves hajtáscsúcsokat egyszerűen csípjük le, és dobjuk egy vödör forró vízbe.

Vethetünk a tövébe spenótot, jól árnyékolja a földjét, de társíthatjuk karalábéval és salátával is.

A lóbab elterjedt neve a Fava bab kifejezés is.

Legjobb előveteményei a kapás növények, de bármely növény után termeszthető. A lóbab valamennyi növény számára jó elővetemény.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)