Jump to content

Csúcs fejesek

2017. 04. 11. 09:04

Először a vecsési káposzta fesztiválon találkoztam ezzel az érdekes növénnyel. Hatalmas gúlában ott tündököltek a csúcsos káposztát és a tetején egy óriásira megnőtt példány. Gyönyörű látványt nyújtott az a lenyűgöző zöld vitamin forrás. Akkor nem vettünk belőle, mert fogalmam sem volt, mit kezdhetnék akkora fejjel (mert kicsi nem is volt). Később Prágában jártunk és az ottani piacon megakadt a szemem egy szép,” családnyi’ fejen. Rövid gondolkodás után vettünk egyet. Hazajöttünk és két napig azon tűnődtem, mi is készüljön ebből a különleges szépségből. Töltött káposzta lett belőle és elmondhatom, hogy én még ennél finomabb káposztát életemben nem ettem. Azóta keresem a vetőmagot, hogy én is termeszthessek. Sajnos hazánkban horribilis összeget kérnek néhány szem magért. Így Prágából kényszerültem hozatni jóval barátibb áron.

Hogy miért is volt olyan finom, az ennek a káposztának a “habitusából” adódik.

A csúcsos káposzta - Brassica oleraceae convar capitata - közeli rokonságban van a fejes káposztával, amely mint minden káposztaféle a tátorjánból, tatárrépából (Crambe) fejlődött ki.

Egészen korán vethető hideg ágyba. Februárban már vethető egészen áprilisig. Szabadföldbe pedig áprilistól júniusig. A palántázás ennek megfelelően történhet. A sor és egymástól való távolság 50x40-50 cm.  Az első fejek is a vetéstől számított időben, tehát a februárban vetett mag, júliusban már friss káposztával ajándékoz meg.

Humuszban gazdag, laza szerkezetű talajt igényel. Fejesedéskor sok kalciumra van szüksége.

Ezt lombtrágyázással érhetjük el a legkönnyebben.

Amire feltétlen figyelnünk kell, hogy a talaj legyen egyenletesen nedves, és tartsuk lazán. Ezt legkönnyebben talajtakaró használatával érhetjük el.

Hosszú nappalos növény, de nem tesz jót neki a közvetlen, égető nyári napsütés.

A lombozata kisebb és jellegzetes kúp formájú, a levelek lazábban simulnak egymáshoz, a torzsa is kisebb. Mivel a levélzete finomabb erezetű, a főzési ideje is rövidebb, könnyebben emészthető és kellemesebb ízű.

Nyersen, dinsztelve vagy saját levében párolva fogyasztható. Mivel kevés kalóriát és viszonylag sok vitamint tartalmaz, a fogyókúrázók számára is ajánlott.

Ez a káposzta kevés kalóriát tartalmaz, de sok értékes vitamin, ásványi anyag és másodlagos növényi anyagok, elsősorban a C–vitamin előfokozata, az aszkorbinok találhatók benne. A főzés során ebből C–vitamin képződik. Egy adag káposzta már fedezi a napi C–vitaminszükségletet. Ezen kívül vérképző, koleszterincsökkentő, vízhajtó, gyulladásgátló és anyagcsere- serkentő hatással rendelkezik.

Létezik lila csúcs fejes is. De ha lehet, ezt még kevesebben ismerik.

Hazánkban a csúcsos káposzta ismertsége még gyerekcipőben jár, vele együtt a termesztése is, pedig az exportunkat is bővíthetnénk vele.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)