Jump to content

Sáfrány helyett szeklice

2017. 04. 14. 09:12

A sáfrányos szeklice - Carthamus tinctorius - trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a őszirózsafélék családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Egyéb népies elnevezései: bogáncssáfrány, parasztok rokkája, olajözön, saflor, bogáncs sáfrány, fattyú sáfrány, pór-, tót- vagy vadsáfrány, olajözön, magyar pirosító, magyar sáfrány, parasztsáfrány.

A magok viszonylag alacsony (7-8 °C) hőmérsékleten csírázásnak indulnak. A csíranövények sziklevelei a késő tavaszi talaj menti fagyokat károsodás nélkül vészelik át. A lomblevelek fagyokra már érzékenyebbek.

Jó hőtűrő képessége nagy fényigényével párosul. A tűző napfényt, erős megvilágítást szereti. Árnyékban szára elágazik, virágzása elhúzódik és kevés a maghozama. A sok napfény nemcsak gyors növekedéséhez, hanem a magok olajtartalmának kialakulásához is szükséges. Hideg, borult, az átlagosnál csapadékosabb nyáron a magtermés mennyisége és olajtartalma is kevesebb.

Közepes vízigényű. Gyorsan fejlődő, elágazó, mélyrehatoló gyökérzete nagy talajfelszínt behálózva, csapadék hiányában is szállítja a vizet. Szárazságtűrése közepes, hosszan tartó aszályt a termés mennyiségének és minőségének csökkenése nélkül csak öntözéssel visel el. Mély fekvésű, télen vízállásos, víznyomásos talajokon rosszul kel és fejlődik.

Szinte minden talajon termeszthető, kivéve az erősen kötött, vizenyős, hideg típusúakat és a futóhomokot. Sekély termőrétegű mezőségi talajokon szépen díszlik. A terület kiválasztásakor a talaj gyors melegedése a legfontosabb. Kötöttebb, de jó vízgazdálkodású területek hasznosítására kiválóan alkalmas. A talaj kémhatásával szemben közömbös, bár a kissé lúgos talajt jobban kedveli.

Közepes tápanyagigénye mellett jól hasznosítja a talaj tápanyagkészletét, így szervestrágyázást nem igényel. Viszonylag rövid tenyészideje és talajkímélő tulajdonsága miatt nagyon jó előnövény.

Fehér magját április elején kell a kert napos helyére elvetni. Minthogy a szúrós levelű növény 100-150 cm. magasságot is elér, ezért térválasztóként is jó szolgálatot tesz. Sárga fészekvirágzatát július- augusztusban nyitja. Ekkor kell a szirmokat a virágból kicsipegetni és óvatosan megszárítani.

Olaja egy többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag növényi olaj. Lágyító, tápláló, regeneráló és öregedés- ellenes hatása jótékony a bőr a számára. Különösen a száraz, érett bőrre, karikás szemkörnyékre, kipirosodott, kuperózistól szenvedő bőrre és hajápolásra alkalmas.

Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.

A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták, ma már ilyen esetekben orvoshoz fordulunk.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)