Jump to content

Az elegáns és igényes

2017. 04. 22. 20:01

Koreában már i.e. 1200-ban az esküvők dísze volt a kamélia, mint a hosszú együvé tartozás és hűség jelképe. A dísz- kaméliát Távol- Keletről valószínűleg német, angol és portugál kereskedők hozták be Európába a XVI. illetve XVII. század környékén. A teafélék családjába tartozó mintegy 30 nemzetség egyike a kamélia - Camellia -. A nemzetséget 1735-ben Linné nevezte el George Kamel tiszteletére kaméliának. A jezsuita misszionárius a Fülöp- szigetek flóráját tanulmányozta, és 1706-ban hunyt el. Ide tartozik a közönséges teacserje is (Camelia sinensis).

Olyan kertészek vállalják ennek a növénynek a tartását, akik megfelelő körülményeket tudnak neki biztosítani. Nem azért, mert olyan bonyolult növény, hanem, mert általában nem télálló. Ezért télére be kell vinni melegházba, ahol megfelelő páratartalom, minimum 7-13 fokot tudunk biztosítani számára. Ennek fejében egy télen virágzó, csodaszép cserjét kapunk.

A kamélia eredetileg erdei növény, sem a túl kötött, sem a túl laza talajt nem szereti. A humuszban gazdag, morzsalékos, jó vízgazdálkodású, savanyú talaj a legmegfelelőbb számára.  A cserjét nem ajánlott túl mélyre ültetni, mert gyökérzete érzékeny és lassan nő. Amennyiben hidegtűrő a kaméliánk, mindenképpen ajánlott télen a talajt takarni, hogy megóvjuk a növényt a kifagyástól. A cserepes kaméliát is jó szerkezetű, mészmentes talajban kell nevelni. Virágzása időszakában ne bolygassuk, ne érintsük virágait, és főleg ne ültessük át a növényt.

A kaméliákat különös gonddal öntözzük, ugyanis a túlöntözés vagy a gyökerek kiszáradása a rügy elrugáshoz vezethet. A cserepes növények meghálálják, ha levelüket két öntözés között vízzel permetezzük. Ezért ha tehetjük, mellőzzük a csapvizet, főleg, ha az kemény. Legjobb, ha esővízzel, vagy olyan tápszeres vízzel locsoljuk, amelybe  ammónium vagy kálium- szulfát van.

A műtrágyázás, vagy tápoldatozás mindenképpen indukálja a virágképződést. Például melegházban N:P:K 30:10:10, kerti fajoknál 33:11:11, 10:6:8 komplex műtrágya használata javasolt . Amennyiben szobanövényként neveljük, 6 hetente kell tápoldatozni a vegetációs időszakban.

A kamélia igazi télikerti növény, de nevelhetjük átriumban, nappaliban vagy kertben, védett helyre ültetve. A megfelelő hely kiválasztásával meghosszabbítható a virágzási periódus. A kamélia virágzása szabályozható. A téli pihentetés nyári virágáradatot eredményez. A nyári vegetáció, téli virágzáshoz vezet. A virágok színe fajtától függ, megtalálható köztük a fehér, rózsaszín és a kárminvörös árnyalat is, sőt a virágok alakja is változó van közte egyszerű, telt, cirmos vagy rojtos, átmérőjük elérheti akár a 15 cm.-t is.

Sokszor, mint cserepes szobanövényt értékesítik a kaméliát, azonban jó, ha tudjuk, hogy ez a növény jobban érzi magát a szabadban nyáron, mint bent a lakásban.

A kert világos illetve enyhén félárnyékos részébe tegyük ki a növényt nyáron, földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, majd a virágzás idején csökkentsük el a locsolást kissé. Az öntözővízhez kéthetente egyszer nyáron keverjük kevés virágzó tápoldatot is, így pótoljuk a növény számára felhasznált ásványi sókat és vitaminokat.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)