Jump to content

A világűr utazója

2017. 04. 27. 14:08

Azt gondolnánk, hogy a rézvirág mindig is a hazai kertek része volt. Pedig Mexikóból származik, cserjés- bozótos prériken vadon tenyészik. A nemzetség nevét Gottfried Zinn (1727 – 1759) német botanikus, a Göttingeni Egyetem botanikus kertjének igazgatója után kapta. Zinn részletes leírást adott a cinniákról, de még 100 év kellett ahhoz, hogy újra felfedezzék őket. A hazai kertekben nemesített fajai virágzanak nyár közepétől, egészen október végéig.

Rézvirág - Zinnia elegans - 30 cm–1 magasságú egynyári növény.Virága: fehér, sárga, rózsaszínű, lazacszínű, narancs, vörös, lila, sokszínű és árnyalatok; (júniustól októberig).Napos helyet kedvel igazán. Magvetés: márciusban üvegházban, április végén állandó helyére.

A rézvirág egyike a legfontosabb és legváltozatosabb formájú nyáron nyíló virágoknak. A mereven felfelé növekedő növény tarka, sokszínű, dáliához, ördögszemhez vagy krizantémhoz hasonló, nagyon tartós vágott virágokat nyit..

A kis ’Liliput’ fajta alkalmas a 30 cm magas szőnyegszerű beültetésekhez, míg a  magasabb növekedésű rézvirágot pedig 1 m-es magasságával a pompás virágágyi és vágott virágok közé soroljuk.

Talaja legyen jó vízgazdálkodású. A tápoldatozást még több virággal hálálja meg. További virágzásra ösztönözhetjük bokrosodását segítve a főhajtás kicsípésével, illetve az elnyílt virágok eltávolításával.

Tetvek, atkák megtámadhatják, bár nem igazán jellemző. Leginkább környezetbarát módon szappanos vízzel moshatjuk le a kártevőket. A tetveket erősebb vízsugárral is leverhetjük. A növényről lemosott tetvek ugyanis már nem tudnak visszamászni a növényre. Az atkák nem szeretik a vizet, ezért a rendszeres öntözés gyéríti számukat. Nedves, hűvös időben a lisztharmat támadhatja meg. Szerencsére általában a szezon végén jelenhet meg leginkább. Az esti, éjszakai öntözést kerüljük, mert ez a gombafertőzések melegágya!  

A nappali öntözővíz a levelekről gyorsan elpárolog és kevés esélyt ad a gombák behatolásának. További lehetőség a fertőzés elkerülésére, ha szellősen ültetjük őket, hogy a levegő átjárhassa, ezzel is csökkentve a fertőződés veszélyét. Ültessünk rezisztens fajtákat!

Ilyen például a Zinnia elegans és Zinnia angustifolia keresztezésével előállított ’Profusion’ fajtakör. Ellenálló, egyöntetű, meleg- és szárazságtűrő fajta. Ezek a fajták kompakt megjelenésűek, remekül mutatnak szegélyként, virágágyban.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2014-ben létrehozott űrlaborjában a zöldségnövények mellett, úgymint a római saláta,  Zinniá-t is nevelnek, amely sok tulajdonságában a paradicsomhoz hasonló. Ezért sikeres tartása után remélni lehet, hogy alacsony termetű bokorparadicsom is termelhető lenne a világűrben.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)