Jump to content

Futó és bokor - 1.rész

2017. 04. 28. 20:35

A legtöbb babfajta Amerikából származik, s innét terjed a világ minden részére.

Melegigényes növény, 22 °C-on érzi magát a legjobban, de ennél melegebbet is könnyedén elvisel. A hidegre igen érzékeny, már 0 °C körül kipusztul. A hő- és vízigénye szoros összefüggésben van, mert hiába elégítjük ki hőigényét, ha kevés vizet kap, vagy alacsony a páratartalom, a bab nem köt jól, és kevés a termés is. Két kritikus időszaka is van, amikor sok vizet kíván. Az egyik a kelés időszaka, a másik a kötődés ideje. Fa árnyékában, köztesként, magasabb árnyékadó növény között is viszonylag jól terem.

Alapjában véve két féle babot különböztetünk meg- a futó - és a bokorbabot. Kicsit eltérő csak a két féle bab termesztése.

A bokorbabot akkor vessük, ha a talaj hőmérséklete 8-10 cm mélységben már eléri a 10-12 °C-ot. Ez az időszak április 20-a tájára esik. Ennek ellenére ajánlatosabb május elején vetni, mert ekkor már a fagyveszélytől nem kell annyira tartani, de később lesz termés. Vethetjük a babot fészekbe vagy sorosan. Mindkét mód elterjedt, és jó. A fészekbe vetésnél 25x25 vagy 30x30 cm-re fészket vágunk, és egy fészekbe 4-5 magot vetünk. Soros vetésnél 40 cm-es sorokat hagyunk. A kötött talajon 3-4 cm-es, könnyű talajon 4-5 cm mélységű barázdát készítünk, s ebbe a magokat egymástól 3-4 cm-re vetjük.

A futóbab igényei kissé eltérnek a bokorbabétól. Víz és páraigénye nagyobb, ezért elsősorban olyan vidékeken kell termeszteni, ahol ezek a feltételek jobban biztosíthatók. A szaporítása május eleji, legkésőbb május végi vetéssel kezdődik. A karósbab igen hosszú, folytonnövő száron csüng, drótra, vagy karóra egyaránt felkúszik. A támrendszert úgy érdemes alakítani, hogy amikor a bab felkúszik a támrendszerre, az bizonyos párafogó szerepet is betölthessen. Ezért nem ajánlatos egy függőleges huzalhoz, vagy karóhoz egy tő babot futtatni. Leggyakrabban 4 karót, vesszőből 0,5x0,5 m-es négyzet sarkán leszúrnak a földbe, s azt 150-170 cm magasan összekötjük. A babot a karók mellé vetjük, fészkenként 2-3 szem magot. De sűrűbb elhelyezés is lehetséges. Ápolása rendszeres gyomirtás mellett öntözésből áll.

Ne vessük két egymást követő évben ugyan arra a területre, mert a talajban meghúzódód babra veszélyes kártevők csak halmozódnak évről évre és így rontják mind a kelés, mind pedig a termés mennyiségét , minőségét. Jól érzi magát a tökfélék közt, jó előveteménye a krumplinak, a paradicsomnak, de rossz szomszédok. Szereti a csombord (borsika), a körömvirág, a büdöske közelségét, de a kukorica után nem szeret kerülni, viszont együtt vetve szeretnek lenni. Borsika és cékla nálam már kötelező köztes. A levéltetvek el is kerülik. Érdekességként megjegyzem, hogy egyre terjed az ún.: Indiánkultúra, amit 500 évre elfelejtett az emberiség. Ez a következő: Középre kukoricát vetünk, köré babot, majd aköré tökféléket (tök, dinnye, uborka, cukkíni, vagy patisszon.) Az aztékok híres úszószigetein is így ment. Egymást védik, egymást táplálják, a kukorica pedig futófelületet ad a babnak is. Érdemes kipróbálni.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)