Jump to content

Futó és bokor - 2.rész

2017. 05. 05. 10:50

A bokorbabot, vagy ahogyan nagyanyáink mondák guggon ülő, általában zölden szedjük le, és azonnal el kell fogyasztani, vagy tartósítani. Ebbe a csoportba tartoznak a zöld és a sárga hüvelyűek. A magyar háziasszonyok a sárga hüvelyüket kedvelik, pedig a zöld hüvelyű éppen olyan jóízű, és csak később kezd szálkásodni. Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, és előnyben részesítik az ún. ceruzababokat.

Sárga hüvelyű például a Cherokee. 45-50 cm magas, szára lilás, középzöld színű, nagy levelű bokorbab. Virágzási idő 40-45 nap, virágok lila színűek, a lomb szint alatt képződnek. A sötét sárga színű hüvelyek 13-15 cm hosszúak; ovális keresztmetszetűek, szálka- és membrán- mentesek. A hüvelyek szélessége 9-10 mm és vastagsága 6-7 mm. Középérésű, a zöldhüvelyek érése kissé elhúzódó: 60-61 nap. A száraz mag érése 100-110 nap. Az érett mag vese alakú, színe fekete.

Vetés: április- májusban amikor már 10 0C fölé emelkedik a talajhőmérséklet. Másodvetésben július közepéig vethető. Javasolt sortávolság 40 cm vetési mélység 3 cm.

Zöld hüvelyű pl:a Babilon. Szálkamentes ceruzabab! Középérésű, hosszú hüvelyű (12-13 cm), bőtermő holland ceruzabab. A növény 50 cm magas, hüvelye középzöld színű, egyenes, kerek keresztmetszetű, szálkamentes. Friss fogyasztásra és mélyhűtésre kiváló.

Karós, vagy más néven futóbab népes családjában is vannak zöld és sárga  hüvelyűek, szélesebb és vékony csövek egyaránt.Aki vetett már babot jól ismeri a nevét a Juliskának. Jó ízű, sárga hüvelyű karósbab! Középkésői, bőtermő. Virága fehér, hüvelye lapos, világossárga, 18-20 cm hosszú és 2 cm széles. Nem szálkásodó. Száraz magja 15 mm hosszú., színe sötétbarna, fekete köldökkel, formája változó: elliptikus, vagy vese alakú.

Velence csodája,  lapos hüvelyű karósbab! Hosszú tenyészidejű (80-85 nap) karósbab fajta, ezért csak főveteményként termeszthető. Erőteljes növekedésű ezért támrendszert igényel. Sárga hüvelyei 16-20 cm hosszúak,1,6-2,2 cm szélesek, laposak, gömbölyű fekete szemű magokkal. Kiváló minőségű, szálkamentes. Friss fogyasztásra, házi mélyhűtésre javasolt.

És most essék szó az egyik legcsodálatosabb, legelképesztőbb zöld hüvelyű karós babról, amelyet a köznyelv méteres babként ismer. A hivatalos neve, kínai hosszú bab.

Nevét a cső méretéről kapta, mely könnyedén elérheti az egy méter hosszúságot is. Ámbár ehhez azért nagyon jó talajnak kell lenni.Nehezebben emészthető ugyan a borsónál, de fehérjéje biológiailag értékes aminosavakat (triptofán, lizin, cisztin, hisztidin stb,/ tartalmaz. Meleg és vízigényes növény, termesztésének északi határa megegyezi a szőlőével. Csírázásához 10-15 C° szükséges. Optimális fejlődési hőmérséklete 25 °C. A fagy iránt nagyon érzékeny, lombozata fagypont körüli hőmérsékleten már elpusztul. Vízigényesebb, mint a hazai babok, úgyhogy a hétvégi telkeken a ajánlatos kis" tányérkát” körülötte kialakítani, és száraz időben hétvégeken 1 kanna vízzel megöntözni, otthon kiskertben pedig naponta. Laza szerkezetű, könnyen melegedő talajon fejlődik a legjobban. A talaj nagy só- tartalmára érzékeny, és a savanyú talajt sem kedveli. Állandó helyre való vetése május közepén, a fagyok után esedékes,

Tökéletes növény, hiszen egészen az első fagyokig terem és nem követel minden áron magának tűző napfényt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)