Jump to content

Unalmas, vagy mégsem?

2017. 05. 08. 11:47

Régen vágott virágként elég drága csokor készült belőle. Ma már egyre több háztartásban jelenik meg, mint cserepes évelő növény. Nevét a német természettudósról, Traugott Gerberről kapta. A nemzetség elsősorban a trópusi éghajlaton elterjedt, főleg Dél- Afrikában és Ázsiában. A 19. század végén kezdődött a vágott virágnak alkalmas fajták keresztezése Angliában, mára több ezer termesztett fajta és változat létezik, ezek általában a virág színében és méretében térnek el egymástól.

A gerbera - Gerbera - roppant fényigényes növény, még a tűző napot is képes elviselni. Ezért nagyon világos helységekbe, ablakokba, balkonokra, erkélyekre helyezzük. Nyáron a szabadba is kitehetjük. Télen legalább 12 fokra van szüksége.

A neveléséhez tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajra van szüksége. Télen két öntözés közben hagyhatjuk kissé kiszáradni a földjét, de ahogy elkezdődik a növekedési folyamat, attól fogva arra kell figyelnünk, hogy mindig nyirkos maradjon.

Áprilisban kezdődik a növekedési folyamat, ezután már szeptemberig csodálhatjuk sok színben pompázó virágait. Ebben az időben kéthetente tápoldatozni szükséges a megfelelő növekedés és virágzás érdekében.

Ma már rendkívül sokféle árnyalatban és színben jelenik meg, kezdve a legegyszerűbb fehér és krémszínektől, a sápadt sárgán át a pink, lila, narancs- barna és piros színekig. Fehér, krém és élénk sárga árnyalatai most a legdivatosabbak. Van gerbera egyvirágfejjel, két virágfejjel, dupla és szimpla virággal. A nemesítő cégek fő törekvése a nagyobb hozam a divatos színek, az ellenállóság, és a különböző klímatűrésre való nemesítés mellett a szállítást jobban tűrő fajták előállítása.

Divat a mini gerbera. A hosszú életű vágott virágok főleg menyasszonyi csokrokban, asztali díszként aratnak sikert. A mini gerbera cserepes növényként nappalik, irodák világos, ablakközelbe, balkonra ajánlott, ahol hosszan virágzik, ha talaját nedvesen tartjuk, leveleit vízzel permetezzük. Kedvező számára a hűvös éjszaka, 13-14 óra megvilágítás. Tápoldatozás hetente. A fagyveszély elmúltával napos kertben is tartható. Fagymentes helyen kell átteleltetni.

Szaporítása magról és tőosztással is történhet. Késő ősszel,mikor átültetésre kerül sor, szedjük szét a töveket és ültessük két rész tőzeg és egy rész homokba. Ha magról vetjük, ugyanebbe  közegbe dugjuk a magokat hegyes végükkel fölfelé. épp csak kevés homokot szórjuk a tetejére, ugyanis a magok fényre csíráznak. Tegyük világos és meleg helyre s pár napon belül látni fogjuk az új növényt. Mikor eléri a 10 cm magasságot átültethető.

Levelét ne spricceljük vízzel, mert az foltosodást okoz. Apró, fehér lepkék megjelenése üvegházi tetvek jelenlétére figyelmeztet. Bolyhos levele miatt a növényt magát ne permetezzük, hanem a földjét.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)