Jump to content

A szarka lábának lenyomata

2017. 05. 13. 11:34

Ehhez hasonlít annak az egynyári, vagy évelő növénynek a virága, melyet népies nevén hívnak még sarokfűnek, sarkantyúfűnek, sarkvirágnak. Régebben a mezők magas szárú kék, vagy fehér virága volt, mely szinte vonzotta a nézelődő tekintetét. Ma már kertünkbe is vethetjük, s mivel magról is szaporodik, évről évre gondoskodik saját utánpótlásáról, ha hagyjuk.

És miért ne tennénk, ha már egyszer kertünk szép lakója lett? Hagyjuk felmagozni és bízzuk a természetre a magok itt- ott történő megjelenését.

Boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik, mely egy amúgy is népes család. Többségében a Consolida nemzetségbe tartoznak. A szarkalábak az alábbiak: Consolida regalis – Mezei szarkaláb; Consolida orientalis– Keleti szarkaláb;  Consolida ajacis–kerti szarkaláb; Delphinium × cultorum – Évelő szarkaláb.

Mivel lehet évelő, így elegendő egyszer vetni, palántázni. Szaporítani magvetéssel lehet április májusban, de a szarkaláb maga is elszórja magjait a virágzás után. Palántáit beltérben nevelhetjük elő áprilistól, ehhez töltsünk meg cserepeket földdel, és alulról nedvesítsük át. Ha kicsepegett a felesleges víz, szórjunk a magokból a föld felszínére.

A magokat elég, egy vékony homokréteggel takarni csak. A csírázáshoz kellemesen meleg hely, és nedves talaj szükséges, így fontos, hogy ezeket a feltételeket biztosítsuk. A csírázáshoz 2-3hét szükséges. Amikor már a magoncok 4 leveles fejlettségűek, szét lehet őket ültetni.

A tövek sokáig (7-8 évig) helyben hagyhatók, elbokrosodnak. Egy idősebb tő 10-15 virágszárat is nevel. Kétszer is virágzik. Első virágzása június hónapra esik. Hűvösebb, csapadékosabb, párásabb klímában fejlődik kielégítően. Száraz környezetben legyengül és a lisztharmat áldozatául esik. Ha szeptemberi virágzást is szeretnénk, akkor elvirágzása után azonnal vágjuk vissza tőből a szárakat, hogy hamar megindulhasson az új hajtások képződése.

Érés után magvetéssel, az idősebb töveket tőosztással szaporítsuk. Sokfelé nem szabad szétszedni.  A magja hamar elveszti csírázóképességét, ezért tavaszi magvetéshez fóliába zárva, hűtőszekrényben tároljuk.

Mindig széltől védett helyre ültessük. Világos helyen szeret lenni, de nem kedveli az erős, állandó napsütést.

A kerti szarkalábat vessük kora tavasszal, magvait takarjuk a mag vastagsága 4-szeresének megfelelő talajréteggel. Palántaneveléshez 6-8 héttel a kiültetése előtt vessük. A palántaneveléshez 12 fokos napi átlaghőmérséklet biztosítsunk. Egymástól 40-100 cm tőtávolságra ültessük fajtától függően. Napos helyre, jó vízvezetésű, kissé meszes talajba való. A száraz forró időszakot nem kedveli, ilyenkor öntözést kíván. Illetve gyakorlatilag ilyenkor már elvirágzik. A magasabb fajták támasztékot igényelnek.

Legfőbb kártevői a csigák, meztelen csigák. Lisztharmatra érzékeny. Vágott virágnak kiváló. Szegélyként, háttérnövényként ültessük.

A szarkaláb őszi másodvirágzása (remontálás) érdekében, a fővirágzás lezárultával, mintegy 20-30 cm-en vágjuk vissza a növényt és lássuk el gazdagon magas foszfor tartalmú műtrágyával.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)