Jump to content

Metélők, avagy a levélfűszerek

2017. 05. 21. 13:12

Ezek a növények, melyek metélő jelzővel vannak ellátva azzal a közös tulajdonsággal rendelkeznek, hogy nem a gyökerüket, gumójukat fogyasztjuk, hanem a leveleiket, melyet a növény minden habitusát magukban hordozzák.Levélfűszerként használjuk.

Néhány ilyen növény, melyet a leveléért is termesztünk.

Metélő fokhagyma. Évelő, 25 - 30 cm magas fűszernövény. Levelei nem csövesek, mint a snidlingé, hanem húsosak. Az egész növény fokhagymaillatú. Napos, tápanyagdús helyet kedvel.

Vetés: március- áprilisban. A vetést tartsuk állandóan nedvesen, mivel nagyon lassan kel.

Térállás: 25-30 x15-20 cm.

Felhasználás: júliustól vághatjuk leveleit, melyeket saláták, tojásételek, túró ízesítésére használunk. Nyers fogyasztása után sem okoz kellemetlen leheletet.

Metélő petrezselyem. A metélő petrezselyem kétéves növény, szára szögletes, szerteágazó; levele szárnyalt, fényes, erősen fodrozott, virága sárgásfehér, többágú ernyőben áll; levele és szára aromás.

A metélő petrezselyem A- vitamint, C- és E- vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.

A metélő petrezselyem felhasználása:

Apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban, hal- és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához.

Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre!

Metélő zeller, vagy más néven halványító zeller. A kétnyári ernyősvirágúak már az első évben ízletes aromás leveleket hajtanak, míg a gumós zellernél a megvastagodott gyökerét fogyasztjuk. Ezek a növények csak a második évben hoznak virágot, majd magot.

Hidegtűrő. Gumója nincs, viszont bojtos gyökérzettel rendelkezik. Hosszú, vastag levélnyéllel rendelkezik.

Termesztése történhet magvetéssel, vagy palántáról is ültethetjük, a magokat márciusban érdemes elvetni, míg az erős egészséges palántákat május és június között érdemes kiültetni.

A metélő zeller lombja ásványi sókban és éterikus olajokban egyaránt gazdag. Külsőre eltér a másik két zellertől, de aki gumós vagy halványító zellert termeszt, annak azok a levélszükségletét is biztosítják.

Metélőhagyma, alias snidling. Évelő növény. Magassága 20–50 cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínűek, kerek ernyőben nyílnak, és nagyon kis kocsányuk van.

A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad, és kellemetlen keserű íze lesz. A szárított viszont hosszú ideig fogyasztható. Felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz.

Sok benne az illóolaj, C-vitamin, A- vitamin, kálium és az oxálsav. Ez utóbbi miatt fogyasztása csak kismértékben javasolt

(Forrás: hobbikerteszet.hu)