Jump to content

A bodros fejes

2017. 05. 27. 13:27

A káposztához igen közeli rokonságban álló kelkáposzta -  Brassica oleracea var. sabauda L. Cruciferae - fodros -bodros, világoszöld vagy kékes levelei friss fogyasztásra alkalmas. Nálunk közkedvelt, bár nem olyan sokrétűen használható fel, mint a káposzta. Levelei lazábban hajlanak egymásra, ezért kevésbé tárolható, és savanyításra sem alkalmas.

De, hogy mégis miért szeretjük?

Az év egészében beszerezhető ez az értékes zöldség. Ásványi anyag tartalma nagyon magas; markáns íze valamint sötét levelei miatt étvágygerjesztő ételeket lehet belőle főzni. Kitűnő salátát készíthetünk a friss, zsenge, nyers levelekből. Ha ízes lében főzzük levelei rántva, bundázva is nagyon finomak, ha egy kevés tartármártást is szervírozunk hozzá. Számos olyan önálló étel is készíthető belőle, ami az ebédlő asztalon teljesen újszerű, érdekes színfolt lehet és ez idáig talán kevésbé felfedezett ízvilág felé vezethet minket.

Vetése magról történik és palántázással folytatódik. Hőigénye közepes, 12—14 °C-on fejlődik legjobban, a szélsőséges értékeket azonban annál jobban bírja. Hidegtűrése nagy, az ősszel kiültetett és meggyökeresedett palánta télen nem károsodik. Az optimálisnál magasabb hőmérsékletet is jobban tűri.

A kelkáposzta vízigénye nagy a fejlődése során, ugyanakkor a túl sok víz is problémákat okozhat.

Talaj- és tápanyagigénye a fejes káposztáéval megegyező, tehát sok tápanyagot használ fel, különösen sok nitrogénre van szüksége. Kedveli a középkötött, közömbös vagy gyengén savanyú talajokat.

Ha kora tavasszal, áprilisban szeretnénk friss kelkáposztához jutni, vessünk áttelelő fajtát. Magját szeptemberben 1,5-2 cm mélyre (szabadföldbe vagy ültetõládába) vessük, az életerős palántákat október közepén (kb. 4 hét múlva) ültethetjük végleges helyükre, frissen szerves trágyázott talajba. Térállás: 50×30 cm. Szedés: március- áprilisban.

Különleges magyar kelkáposztafajta a Mohácsi áttelelő. Gyors fejlődésű, zárt, közepesen nagy és kemény fejet fejleszt. Sok komposztot igényel. Hideg- és szárazságtűrő, Palántáját ültessük lekerülő pillangós növények után. Ezt követően ősszel már nincs teendő vele. Tavasszal, ahogy rá tudunk menni a talajra, kapáljuk meg, és a szedésig még egyszer kapáljunk. Fejlődését meggyorsíthatjuk, ha egy hónapra fóliát húzunk fölé.

Kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a magnéziumot és a kálciumot együttesen.

- Vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kalciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre.

- Másodsorban kitűnően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta- karotint. Ez nagy mértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését. A káposztában található A- vitamin ajánlani szokták gyulladásos megbetegedésekre, és az E- vitamin tartalma ezt még jobban elősegíti. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma, viszont ha a B- vitaminhoz még csatlakozik 1-2 ásványi anyag (pl mangán és magnézium), akkor többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbank érezzünk magunkat. A kelkáposztában pedig egyaránt megtalálható mind a két fontos alkotó elem.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)