Jump to content

Szegélyvirág, mely a nap színét őrzi

2017. 06. 14. 08:28

A kertet, a virágokat  mindenki szereti, de nem mindenki kedveli a kerti munkákat. Jöjjön itt egy olyan évelő, mely nem túl kényes, beéri némi vízzel, munkálatokat nem igényel tőlünk, jól ellenáll a kártevőknek, betegségeknek. Na és remekül mutat a kertben, illetve az ágyások szegélyén.

Érdes napszemvirág - Heliopsis helianthoides - az egyike azon növényeknek, melyek a fent felsorolt közül minden kritériumnak megfelel.

A sárga virágú, dekoratív télálló évelő meghatározó növénye lehet a kertnek, sőt akár kerítések takarására is ültethetjük.

A napszemvirág rokona a napraforgónak, tudományos neve: Heliopsis helianthoides. Nevezik még érdes napszemvirágnak vagy hamis napraforgónak.

Lombhullató, lágyszárú, évelő növény. Virága sárga szirmú, egyszerű vagy telt, középső része, az úgynevezett „kög" amely a csöves virágok összenőtt halmaza, legtöbbször barna. Június közepétől őszig virágzik.Félig telt virága aranysárga, a kög eleinte szintén narancssárga, később barna lesz. Jó vágottvirágnak is. Egész nyáron nyílik ősz elejéig. Növekedése nagyon gyors, magassága 1,5-1,7 m, bokrának szélessége 0,6 m. Jó szárazságtűrő.

Nyárra egyre gazdagabb virágpompába borulnak a fészkesek (Compositae) ágyásai. Júliusban az érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides) nagy, sárga foltjai tűnnek szembe. Magas, terebélyes növény, fogas szélű, szőrös levelekkel, mutatós nagy fészekvirágzatokkal. A virágzatok szélén sorakozó nyelves virágok (melyet tévesen „virágszirmoknak” hívnak) aranysárgák, a középen levő csöves virágok (a „virág közepe”) pedig barnás sárgák. Észak- Amerika keleti részéről származik, ahol ligeterdők, útszélek és a magas füvű préri hosszú életű, szívós, évelő növénye. Könnyen nevelhető, mutatós dísznövény, több fajtája van kertészet forgalomban.

Szára felálló, rugalmas, magassága 90-120 cm, bokrának szélessége 50-60 cm. Közepes vagy gyors növekedésű. Levelei átellenes állásúak, lándzsahegy alakúak, zöld színűek, szélük fogazott.

Szaporítható tőosztással, mivel sarjakat nevel, vagy magvetéssel tavasszal.

Talajra nem igényes lehet bármilyen kémhatású, akár meszes, akár savanyú, de legjobb a jó vízáteresztő szerkezetű. Napos és félárnyékos helyen érzi jól magát.

Gondozása az elhervadt virágok leszedéséből, és tél végén az elpusztult szárak levágásából áll. A magas vékony szárúakhoz árnyékos helyen támaszra lehet szükség, de megoldható a biztos állás a május végi 1/3-nyi visszavágással is. Néhány fajtája érzékeny a lisztharmatra, ritkán a levéltetvek is megtámadhatják. A fajták különbözhetnek a sziromlevelek számában, sárga színének árnyalataiban és a kög alakja is lehet vékony korong, vagy nagy és domború.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)