Jump to content

A futó, de ehető díszbab

2017. 06. 21. 15:04

Elképzelni is nehéz, hogy élhettek őseink Kolumbusz előtt itt, Európában bableves, babgulyás, babsaláta és babfőzelék nélkül. Amit nem ismertek, az nem is hiányzott. De mára már elég sok babfajtát ismerünk, vetünk és szeretünk, vagy nem. A díszbab azon futóbabok közé tartozik, melyektől néhányan idegenkednek, míg mások esküsznek rá.

A legtöbb kertben és majdnem minden ház körül van valami takargatnivaló: egy csupasz fal, sufni, komposztáló, rozzant kerítés. A futóbab - Phaseolus coccineus - mindezeket előnyösen eltakarj, miközben tűzpiros virágaival gyönyörködtet és termését kínálja nekünk. Bátran szedhetünk belőle zölden főzeléknek, féléretten fejtett bablevesnek, s végül kicsépelhetjük szárazbabnak.

Ezt a  karós babot a piros- virágú díszbabot is május elején vessük. Félméterenként 2-3 szemet egy-egy fészekbe. Futtathatjuk kerítésre, falra, rácsra vagy négyesével, hatosával, sátorszerűen összekötött karóra. A kétméteres bambusznádakból kifejezetten dekoratív tám-rendszer építhető, de természetesen bármilyen más anyag is megteszi. A bab szereti a széltől védett, sűrűn beültetett kiskerteket. Párás, félárnyékos helyen érzi jól magát. Az öntözést nagyon meghálálja. Gyorsan növő hajtásai szinte szemmel követhetően tekerednek a karóra és egymásra, folyamatosan virágzanak, teremnek a késő őszi fagyokig.

Piros, fehér, tarka virágait fürtben, a hajtások felső harmadában hozza. Nagyméretű virágai kifejezetten méhcsalogatók, virágzása pedig júliustól egészen a fagyokig eltart. Közepes vízigényű, napfényigényes. Virágzása idején azonban sok vizet igényel, ezért rendszeresen öntözni kell, különben hamar a petyhüdtség jelei mutatkoznak rajta, illetve le is rúgja virágait.. Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Betegségekre kevésbé hajlamos, mint az általánosan termesztett babfajták. Jó, ha nem termesztjük több éven át ugyanazon a helyen.

Szív alakú levelei hármasan öszetettek, sötétzöldek. Tömött, sűrű falat lehet kialakítani a felfuttatásukkal. Magról könnyen szaporítható. Május elején vessük a végleges helyére, így a növények csak a késő tavaszi fagyok után kelnek ki. Egy fészekbe vagy nagyobb cserébe 3-4 magot tegyünk, kb. 4-5 cm mélyre.

A díszbab hüvelyét nem szoktuk fogyasztani, de a magja, mely 3- 4 szerese is lehet egy normál babnak nagyon is ehető.

Kettős hasznú növény: szép virágaival díszíti a környezetünket és fogyasztható is, de vigyázat, mert hüvelye és magja nyersen mérgező hatású. Nem csak kertekbe, hanem balkonok erkélyládáiba is jó választás lehet dekoratív külseje és árnyékoló hatása miatt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)