Jump to content

A könny fakasztóan csípős

2017. 06. 25. 19:01

Kínában már Kr. e. előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Ma Dél- Ázsiában, Dél- Amerikában és Nyugat- Afrikában termesztik.

Ázsia trópusi esőerdeiben őshonos. Hazánkban üvegházakban termesztik. A gyömbér gyökerét használják fel, mely beszerezhető nyers illetve őrölt formában is.

A hagyományos indiai ajurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz.

Aki mégis otthon szeretne gyömbért termeszteni, íme néhány hasznos tanács, amire feltétlenül szükségünk lehet.

A közönséges gyömbér - Zingiber officinale - , nevezzük csak gyömbérnek, trópusi növény létére sok nedvességet és meleget igényel. Inkább félárnyékban, mint tűző napon neveljük. Tanácsos tavasszal olyan gyömbér rizómát venni, amely, lédús, tehát nincs kiszáradva vagy megfagyva. A gyökeret hosszában két részre kell vágni, hogy azon végig rügyek képződhessenek.Hagyjuk két napig száradni, majd palántázzuk termékeny, száraz földbe. Úgy locsoljuk, hogy inkább csak a földje alsó része maradjon nyirkos és a teteje  száraz amíg kibújik a földből, mert a túlzott locsolástól megpenészesedhet a gyökere.

De hagyhatjuk a megvett finomságot a zacskóban is, csak ne zárjuk le. Nagyjából így is egy hónap kell, amíg kicsírázik.

Ha kinőtt, locsoljuk gyakran, havonta tápoldatozzuk a talajt, és tartsuk árnyékos helyen. Ha a hely megengedi, akár 1,2 méter magasra is nőhet. Ha a kinti hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken, vigyük meleg helyre a gyömbért. Hideg, nedves talajban megpenészesedhetnek a gyömbér gyökerei. Szüretelés előtt hagyjuk pár hónapot, hogy megerősödjön, és kifejlődjön a gyökértörzse. Az új hajtások leszedhetőek, a többit hagyni kell tovább nőni.

A növény gyöktörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingeroltartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni.

Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.

A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B- komplex vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta- karotint tartalmaz.

Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás ellen. Akinél bármiféle túlzott reakciót vált ki a gyömbér fogyasztása, inkább ne tegye. Ugyanez vonatkozik a kisgyerekekre is.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)