Jump to content

Az illatos dinnye - 1.rész

2017. 06. 27. 19:07

Már az egyiptomiak is termesztették. Afrika az őshazája ennek a zöldségfélének (mert az, és nem gyümölcs! Az uborka, és a tök a rokona.) Az 5000 évvel ezelőtti egyiptomiak már élvezettel fogyasztottak. A kutatók megtalálták a királyaik sírjában is, mint élelmet a túlvilágra vitték magukkal.

Akinek kiskertje van is bátran termeszthet, hiszen lehet lugasra futtatni, csak a dinnyécskét kis függőágyban érdemes nevelni, nehogy letörje az indát növekedés, súly gyarapodás közben.

A sárgadinnyének előnevelésre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a magokat idejében elő kell áztatni. 20 fokos vízben 8, 30 fokos vízben pedig 2 órán át. Ez alatt a szemek héja megpuhul, megduzzad.  A régi szakkönyvek az év 100. napját tartották erre alkalmas időpontnak. Ehelyett inkább azt vegyük figyelembe, hogy a talajhőmérséklet elérje a 14–15 °C-ot.

De nevelhetünk palántát is. Ilyenkor laza, levegős palántaföldre van szüksége. Állandó helyére április 10. és május 10. között kerülhet, 4–6 lombleveles állapotban. Az edzést 2–2,5 héttel a kiültetés előtt kezdhetjük. Hőre és fényre edzünk.

Ősszel és tavasszal fészektrágyaként érett marhatrágyát dolgozzunk be a talajba, de más szerves trágyák is megfelelők. A hagyományos termesztéstechnológia sajátos munkája a fészekkészítés. A fészket legegyszerűbben kapával vagy ásóval készíthetjük. A négyzetesen, 30–40 cm szélességben és mélységben kiemelt föld helyére a gödörbe érett trágyát, komposztot teszünk. Ezután visszahúzzuk a földet, összekeverjük a trágyával, végül a fészek helyén felkupacoljuk a talajt. A fészek készíthető ősszel és tavasszal, de a tavaszi, 2–3 héttel az ültetés, illetve a vetés előtti fészekkészítés a jobb.

A növény gyökérrendszere igen masszív. Csak azért, mert függőlegesen felfelé nő a növényfuttatón, ez nem jelenti azt, hogy a gyökere megmarad egy kis területen a növényfuttató tövénél. A gyökerek olyan mélyre fognak lenyúlni, amennyire csak tudnak, továbbá oldalirányban is igen nagy távolságba nőnek.

Igen melegkedvelő, 25 C körül érzi jól magát, mint a görögdinnye. Sem az erősebb hőingadozást, sem a nagyobb lehűléseket nem szereti. Gyorsan melegedő, szélvédett, sík helyre ültessük. Napi 8 óra napsütésre van szüksége a jó fejlődéshez. Ez egy szigorú szabály, amelyet fontos betartani. A sárgadinnye vízigénye legmagasabb, a hajtásnövekedés és a termésfejlődés idején. Ezekben az időszakokban magas a tápanyagigénye is.

Ha növényfuttatóra van szükségük hely hiányában, akkor az legyen masszív, erős és stabil, hiszen elég nagy súlyt kell megtartania. Az ágyás északi és déli oldalára és felállíthatunk egy-egy növényfuttatót, mivel nyár közepén a nap magasan jár az égen, és így mindkét futtatót bőven éri napfény. Ne állítsuk a futtatókat a keleti és nyugati oldalra, mivel így azok árnyékolni fogják egymást a különböző napszakokban.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)