Jump to content

Az illatos dinnye - 2.rész

2017. 06. 28. 19:11

A sárgadinnye - Cucumis melo - többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.

A sárgadinnye kellemes édes ízét a magas cukor tartalmának köszönheti. Ezen kívül, bár nem számottevő, de található még benne rost,kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A- vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin. A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan nem tekinthető gyógynövénynek. Mégis a benne rejlő vitaminoknak, rostoknak köszönhetően kedvezően hat az összes gyulladásos betegségre.

Jó hatást vált ki továbbá vékony- és vastagbél gyulladáskor, illetve a vékonybél végénél lévő zár gyulladásakor. A bél e szakaszának megbetegedése főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.

Gyomorgörcs esetén jó hatású egy pohár lassan elfogyasztott sárgadinnyelé.

Rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, növeli az ellenálló képességét

bőrbetegség esetén a sárgadinnye kiváló gyulladásgátló. Tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is.

Gyógyhatását magas a béta-karotin tartalmának köszönheti.Magas béta-karotin tartalmának köszönhető gyönyörű színe, amely miatt nyilván elnevezése is megszületett. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely zsírban oldódik, s ezért nagyon kell ügyelni helyes adagolására, nehogy felhalmozódjon a szervezetünkben. Karotin tartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is.

Az A- vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem egészségéhez. A szem időskori megbetegedésének (szürkehályog) ellenszere az A- vitaminban gazdag táplálkozás, amelyből nagy részt lefedhetünk a sárgadinnye fogyasztásával. Az A- vitamin kúraszerű szervezetbe vitelével 39%-kal csökkenthető a hályog kialakulásának rizikója.

A zöldségben előforduló B-vitamin összeállítás és étkezési rosttartalma együtt a sárgadinnyét kiváló energiaforrássá teszi, amely biztosítja a jó szénhidrát- anyagcserét. Stabilizálja a vércukorszintet, a speciális B-vitamin-tartalom pedig segíti a sejteket a szénhidrátok hasznosításában. A rostok biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint könnyebben stabilizálódik.

Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcs salátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)