Jump to content

A bimbóskel - 2.rész

2017. 07. 07. 09:50

Vavilov szerint a káposzta géncentruma a mediterránvidéken van. A növénynek sok évezreden át nem alakultak ki változatai. Az egyiptomiak például csak a simalevelű káposztát ismerték. Nagy Károly Capitularé-jában már megemlíti a karalábét, és a 12. századbeli irodalmi emlékekben szó esik a kelkáposztáról, a fehér és vörös fejes káposztáról is. Valószínűleg jóval később alakult ki a kelkáposzta, majd a 16-17. században tűnt fel a karfiol. Végül legutolsóként ismerte meg az emberiség a bimbóskelt.

A bimbós kel télálló -12oC-ig, sőt, a fagytól még ízletesebbek lesznek  a bimbók, mert a hideg hatására nő a cukortartalma. Ha módunk van rá, akkor ne is szedjük le, mindig frissen törjünk annyi friss bimbót, amennyire épp szükségünk van. Mindig a legnagyobb bimbókat szedjük, viszont a leveleket ne távolítsuk el mert megvédi a bimbót a kemény fagyoktól. A szár mentén, hosszan, a levelek tövében hozza bimbóit. Ezeket ősszel, az első fagyok után szedjük le. Akkor a legízletesebbek, ha megcsípi a dér. Enyhébb teleken egész télen is kinn maradhat. Akár hó alól is szüretelhetünk. Az apróbb rügyek zsengébbek és kisebb a tisztítási veszteségük, a nagyobbaknak a külső leveleit célszerű eltávolítani.

Szeptemberben az oldalleveleket tördeljük ki, a levélkoronát pedig hagyjuk meg. Ezzel serkentjük a keményebb, tömött bimbók fejlődését. Ha az őszi fajtáknak szeptember- októberben a csúcsát visszacsípjük, a növény kevesebb levelet fog fejleszteni, ehelyett inkább a bimbókat „hizlalja”. Akkor járunk el helyesen, ha a bimbóskel csúcsát egy jól kifejlett levél fölött csípjük le, amikor a legalsó bimbók egy centisek. A telelő fajták bimbóit télen, folyamatosan szedhetjük. Ha ezek hajtáscsúcsát visszacsípjük, a sebfelület keletkezésével csökkentjük az ellenálló képességét.

A kártevők távol tartása és szomszédnövények tekintetében ugyanaz vonatkozik rá, mint a káposztára.

Termesztése szempontjából, lehet korai, középkorai, kései és áttelelő.

A kelbimbó az egyik legjobb rákellenes étel. A kutatások kimutatták, hogy a kelbimbó különleges kombinációjának köszönhetően olyan rákmegelőző összetevőkkel van felvértezve, mint a sinigrin, amely megakadályozza a rákos sejtek kialakulását.

A párolt kelbimbó segít a koleszterin csökkentésében.Ha párolt kelbimbót eszünk (ami kiváló önmagában és köretként fogyasztva), lebomlik a gyomorsav, így könnyebben távozik a szervezetből, ami alacsonyabb koleszterinszintet eredményez.

A kelbimbó alacsony zsír-, kalória-, valamint magas rosttartalommal bír, az egyik legegészségesebb zöldségfajta. Már egy adag rendkívül laktat belőle, azonban egyáltalán nem hizlal

A kelbimbó tele van C-, K- és E- vitaminnal, amelyek többek között erősítik az immunrendszert, megelőzik a csontritkulást és hozzájárulnak az egészséges bőrhöz is. A kis gömböcskék ásványi anyagokban sem szenvednek hiányt: megtalálható bennük a kálium, a vas, a kalcium és magnézium egyaránt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)