Jump to content

Egy közkedvelt virág

2017. 07. 09. 09:45

A régi parasztházak udvarát gyakran díszítette a petúnia. Ezeknek a fajtáknak a színskálája nem volt olyan gazdag, de az illata elbűvölte az esti órákban az ott lakókat. Ma már számos színben, kisebb- nagyobb virágúak, de aligha olyan illatosak, mint azok voltak.

A balkonnövények toplistáján a muskátli mögött a második helyet a petúnia vívta ki magának. A sűrű virágfüggöny kedvelői nagy, közepes vagy kis virágú futópetúnia fajták közül választhatnak. A lecsüngő, minden színben elérhető virág kitűnően mutat függőkosárban vagy magasra szerelt balkonládában.

Nemesítésével a 19. században elsősorban az angolok és a franciák foglalkoztak, majd a századfordulótól Németországban, Erfurt környékén alakult ki nemesítésének és magtermesztésének Európai központja. A fodros szirmú telt fajtákat 1930-ban a „Sakara” cég állította elő Japánban. Magyarországon 1930-tól foglalkoznak magtermesztésével, és 1950-től a Kertészeti Kutató Intézetben nemesítésével. Cél a bőven elágazó, alacsony, sokvirágú, betegségeknek ellenálló, homozigóta fajták előállítása, amelyek a mi körülményeinknek jobban megfelelnek, mint a külföldi fajták.A kerti petúniák ellenálló képességük és finom illatuk miatt népszerűek. A Dél- Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó egynyáriak a napos és félárnyékos balkonok színpalettáját bővíthetik.

A petúniák színvilága az egyik legváltozatosabb. Élénk és finom árnyalatúak mellett többszínű fajtákat is találunk. Kis vagy nagy harangalakú virágai általában egyszerűek, de vannak telt fajtái is. A futófajták kevésbé illatosak, mint kerti társaik. A legtöbb kerti petúnia hibrid (Petunia x hybrida). A petúnia név a francia nyelvből ered, ahová pedig a tupi-guaraní nyelvek 'petun' = dohány szó átvételével került.

Egyéves, enyves-mirigyszőrös, elfekvő vagy felemelkedő szárú növény. Levele ép szélű, szíves- tojásdad, hosszúkás, száron ülő, szórt állású, halványzöld. Forrtszirmú virágai kocsányon, egyesével nyílnak. A párta keskeny csövű, széles tölcsérű, illatos, fehér rózsaszín, lila. Júniustól a fagyokig virágzik. Termése tok, igen apró magvakkal, egy grammban 5-10 ezer mag van.

Magjait elszórhatjuk ősszel, vagy kora tavasszal. Nem kell befedni földdel, csak hagyni, hogy a természet tegye a dolgát. Palántázhatjuk, nagyon jó eséllyel marad meg, Szereti a napos helyet, de azért egy kis árnyékos periódust hagyni kell neki. Szereti a sok vizet és meg is hálálja azt, főleg, ha egy kis tápoldatozásban is részesül.

Ha tehetjük, nyáron nagy esőzések, vagy szél idején vigyük fedett helyre, mert zsenge virágai és levelei megsínylik.

Legnagyobb ellensége a levéltetvek és a vírus okozta megbetegedés.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)