Jump to content

Néhány paradicsom különlegesség - 1.rész

2017. 07. 21. 10:07

A paradicsom termesztéséről már esett szó, azonban szeretnék néhány olyat megismertetni, amiket különleges mivolta miatt is termesztünk. Ez persze semmit sem von el tápértékéről, a benne rejlő jóságos vitaminokról, sőt. Nemcsak a szemet gyönyörködteti, és várakozással tölt el a palántázástól az első termés leszedéséig, de étvágygerjesztő is.

Kezdjük tehát a sort a teljesség igénye nélkül.

Azonban legyünk tisztában azzal, hogy a paradicsomokat növekedésük szerint csoportosíthatjuk. A determinált- (bokor) és az indeterminált-, vagyis a folytonos növekedésű fajtákat foglalja magába. A determinált növekedésű fajták szára 40-60 cm magasra nő, ezután elágazik, bokrosodik. A főhajtás csúcsa egy virágfürtben végződik, lezárva ezzel a növekedést. A folytonnövö fajták (Pl. Lugas F1) támrendszert, karózást igényelnek, a főhajtásuk növekedése korlátlan, elérhetik a 2-3 m magasságot is. A kívánt magasságnál letörjük a föhajtás növekedési csúcsát lehetőleg 1-2 levél felett, azaz tetejezzük. Ez meggyorsítja az érést és meghatározza a tenyészidő hosszúságát. Ezt követően az oldalhajtások rendszeres eltávolítására, a hónaljazásra kell figyeljünk. Vannak féldeterminált fajták is, melyek szármagassága a két csoport közé tartozik. Ezek főhajtását 7-9 virágfürt zárja le.

A tigris csíkos paradicsom determinált növekedésű paradicsom. A gyümölcs gömbölyű, kisebb, mint az átlagos paradicsom, de nagyobb, mint egy koktélparadicsom. Már zöld állapotában is jól látszanak a csíkok, amik ilyenkor sötétzöldek világos alapon, érett állapotban pedig sárgásak piros alapon. Az érett termés íze normál paradicsom íz, de a héj vastagabb, picit talán rágós is. A gyümölcs lédús és finom, a magok picik. A méret pont jó arra, hogy egyben bekapja az ember.Remek dekoráció a tálon.

Csokoládé cseresznyeparadicsom gyümölcse tojásdad, a végén csúcsos, normál méretű. Éretlen állapotban sötétzöld, sötétebb, mint egy átlagos zöld paradicsom. Ahogy a gyümölcs érik, nem pirosodik, hanem egy sötétebb, zöldes-barnás színt vesz fel, miközben szépen megpuhul. Néha nehéz megállapítani, melyik érett és melyik nem. Magas antioxidáns tartalmú fajta, 50-60 grammos, kissé megnyúlt bogyókkal. Nem determinált növekedésű, közepesen bőtermő. Aromás, édes bogyókat terem. Inkább húsos, mint lédús, és az íze édesebb, mint egy normál paradicsomé, nyoma sincs semmi savanykás íznek. Aki a hagyományos paradicsom ízt kedveli, csalódni fog, egy érdekes aromájú, édes paradicsomról van szó. Ez is nyersen, frissen az igazi.

Sárga körteparadicsom miniatűr, körte alakú paradicsom, 5-10 cm hosszú, és sötét sárga színű. Édessége miatt sokan “kerti cukorkának” tekintik. A nagyobb tövek folyamatos és biztos terméshozamot biztosítanak.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)