Jump to content

Néhány paradicsom különlegesség - 2.rész

2017. 07. 23. 10:09

Ereklye (vagy örökség) paradicsomnak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek nem hibridek, hanem ősi, régóta termő fajok. Ezek mindig életképesebbek a hibrideknél. A sárgák között nagyon sok a hibrid, amely különböző fajok keresztezésével jött létre. Az itt bemutatott fajokhoz hazánkban nehéz hozzájutni, de néhánynak a magja itt is kapható.

Aranyszínű ereklyeparadicsom, amelynek magjait apáról fiúra adták tovább 150 éven keresztül. Íze rendkívül finom. Súlya 20-30 gramm.

Őshonos magyarfajta. Húsos, befőzni való óriásira is megnövő paradicsom. Középkései, magas növésű, karózást kívánó.Kármin piros bogyója szív alakú és a súlya 400- 450 gr. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom.

Citromos paradicsom világossárga paradicsom, jellegzetes citromos ízű, húsa nagyon omlós. Markáns ízét egy sav jelenléte okozza, ellentétben a többi sárga paradicsommal, amelyek inkább édes ízűek. Súlya 20-30 gramm, sima, hibátlan, tömör, tartalmas belsővel rendelkezik. Ez egy Oroszországból származó ereklyeparadicsom, nem hibrid.

Ámish paradicsom, ahogy a neve is mutatja igazán különleges. Édes, selymes húsú, enyhén kásás, lédús. Érett állapotban narancssárga. Eléri a 0,5 kg-ot darabonként. Kevés benne a mag. A növény megnőhet 1 - 1,2 méter magasra. Pennsylvániából származik ez a fajta, amit valóban az amishok hoztak létre.

Banánláb paradicsom 10 cm hosszú 2,5-5 cm átmérőjű, banán alakú paradicsom. Húsos, kevés magvú, jó ízű, bőtermő fajta. A többségük napsárga, de némelyiken zöld csíkok lehetnek.

(Forrás: fuveszblog.cafeblog.hu)