Jump to content

A kis átváltozó művész

2017. 07. 27. 10:23

Erdőszélen sétálva tavasszal gyakran találkozhatunk ezzel a kékes- lilás virágú növénnyel. Szinte csábít, hogy törjük le, vigyük haza és tegyük vázába. Üdeségével, törékenynek tűnő szárával igazán pompás látványt nyújt. Ám előfordul, hogy magját kertünkbe is befújja a szél. Nézzük csak, hogyan gondozzuk, ha ez megtörténik.

Júdáspénznek,  lapickásfű, júdástallér, pénzvirág, péterfillér, ezüstlevél pénzecskének is szokták hívni a kerti holdviolát - Lunaria annua- . Élénk virágai tavasszal nyílnak. Létezik lila, rózsaszín és fehér színben is. Azt gondolhatnánk, hogy igazi különlegesség gondozását illetően, pedig tavak és mocsaras lápvidéken is megtalálható.

Viszonylag nagyra nő, elérheti a 60-70 centiméteres magasságot is. Nem igényel különös gondoskodást, de a tűző napot nem viseli jól.

Félárnyékban érzi a legjobban magát, de kellő öntözéssel naposabb helyen is szépen fejlődik.

Virágai fürtökben nőnek és április végétől nyílni kezdenek. Téves, ha azt gondoljuk, ezekből a virágokból lesznek később az ezüstösen csillogó, rizspapírhoz hasonlító gömbölyű levélszerű képződmények.

Ezeket ugyanis a Holdviola elvirágzás után kezdi el növeszteni. A bokorrá fejlődött növény ilyenkor lesz igazán különleges kinézetű, mert még megtalálhatóak rajta a nyíló virágok, de már fejlődnek a becőkék rajta.

Ez ismert „Júdáspénz” néven. Sokszor használják virágkötők őszi csokrokba kötve, asztaldíszek, de önmagukban is szépen mutatnak vázába téve (víz nélkül). Tehetünk a kompozíció elé mécsest, ami megvilágítja a leveleket. Fantasztikus látványban lesz részünk.

Virágzás után hihetetlenül sok magot termel, ami azt jelenti, intenzíven szaporodik. Ezeket a magokat szórja el, de ha ügyesek vagyunk, akkor irányíthatjuk is a szaporodást. Gyűjtsük be a kiszáradt magokat és tavasszal ültessük el oda, ahova mi szeretnénk.

Mivel kétnyári növény, első évben hozza a leveleket, második évben virágzik és hozza a termést. Legjobban a reggeli napfényt szereti, mert a későbbi, már égeti, károsíthatja.

Mészben gazdag földje legyen mindig nedves és tápanyagban dús. Ekkor csak úgy ontja a virágokat.

Semmilyen különleges igény nincs, ezért hagyjuk ott, ahol előzőleg vetettük és kikelt. Tél előtt nem igényel sem tőtakarást, sem pedig metszést.

(Forrás: noivilag.hu)